Berba cvjetače se obavlja ručno, rezanjem stabljike noževima s više ili manje lišća. Na većim površinama skupina radnika reže „glavice“ te ih odlaže na prijenosnu traku kojom se cvjetača transportira do druge grupe radnika gdje se dodatno obrezuje lišće, sortiraju „glavice“ prema promjeru te pakiraju u odgovarajuću ambalažu.
Berba cvjetače
Cvjetača se bere kad je promjer cvata veći od 10 cm a pošto se cvatovi ne razvijaju ujednačeno berba je selektivna. S obzirom na zahtjeve tržišta ubrane „glavice“ cvjetača obrađuje se na sljedeće načine:
– ostavlja se zdravo lišće koje u potpunosti prekriva „glavicu“
– listovi se obrežu najviše 3 cm iznad površine „glavice“ a stabljika ispod zadnjeg lista koji ju štiti
– ostavlja se samo do 5 listova svijetlozelene boje koji priliježu uz „glavicu“
– „glavica“ se ostavlja bez lišće a omata se termorezistentnom PE folijom
Prinos cvjetače kreče se od 10 – 40 t/ha što je ovisno kultivaru, načinu uzgoja te veličini „glavice“ u vrijeme berbe.
Skladištenje cvjetače
Nakon berbe pobrani se cvatovi moraju zaštiti od sunčevog svjetla da ne bi došlo do promjene njihove boje. Skladištenje cvjetače je moguće u hladnjačama na temperaturi od 0 – 1°C i relativnoj vlazi zraka od 97%.
U tim uvjetima rani proljetni kultivari mogu se čuvati 3 – 4 tjedna a jesenski 6 – 8 tjedana.
*jako je osjetljiva na etilen i ne smije se skladištiti s proizvodima koji ga proizvode u većim količinama.