Home » Zaštita vinograda od tuče
Vinogradarstvo

Zaštita vinograda od tuče

Tuča je štetna oborina, javlja se u toplom dijelu godine kad je vrlo intenzivno uzdizanje toplog i vlažnog zraka u gornje slojeve atmosfere.

Tu dolazi do kondenzacije vode u uvjetima u kojima je temperatura bitno ispod ništice. Voda se kondenzira oko jezgara kondenzacije koja su općenito sastavljena od atmosferske prašine. Zbog naglog pritjecanja velikih količina vlage i niske temperature u tom atmosferskom području, kondenzacija vode vrlo je brza. Što je više vode, a manje jezgara kondenzacije, oko svake jezgre stvori se veći komad leda.

Borba protiv tuče provodi se na dva načina:

  1. Postavljanje zaštitnih mreža

Danas se drži jedinim sigurnim i učinkovitim načinom obrane od tuče. Mreže su načinjene od umjetnih vlakana i propusne su za sunčeve zrake. Vrlo su lagane i razmještaju se kao krov iznad redova. Postavljaju se na vlastitu armaturu. Postavljanje zaštitnih mreža u područjima u kojima je opasnost od tuče realna drži se u današnjoj proizvodnoj praksi neizbježivim zahvatom pri podizanju vinograda.

  • Sprečavanje uvjeta za nastanak tuče

To se može postići zasijavanjem tučonosnih oblaka brojnim jezgrama kondenzacije da bi se onemogućilo stvaranje velikih zrna leda. Što je više jezgara kondenzacije bit će više manjih zrnaca leda koja se zbog toga što su dovoljno mala, otapaju prije nego što dođu do tla i padaju kao krupna kiša. Takav način zaštite obavlja se ispaljivanjem raketa koje sadrže srebrov jodid u tučonosne oblake ili se oblaci tretiraju zrakoplovima. Novija znanstvena istraživanja dovode u pitanje učinkovitost te metode.