BASTA 15

BASTA 15 je totalni herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova u vinogradima viših uzgojnih oblika i voćnjacima jezgričavih i koštićavih voćaka (osim breskve) starijima od dvije godine, za desikaciju suncokreta te suzbijanje korava na nepoljoprivrednim površinama.

Aktivna tvarGlufosinat - amonijeva sol, 150 g/lit

Formulacija tekući koncentrat za otopinu (SL)

Primjena 

Neselektivni herbicid s kontaktnim i neznatnim sistemičnim djelovanjem namjenjen za:

  • suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova u vinogradima viših uzgojnih oblika i voćnjacima jezgričavih i koštićavih voćaka (osim breskve) starijima od dvije godine,

* jednokratnom primjenom u dozi 4,5-7,5 lit/ha (45-75 ml u 4-6 lit vode na 100 m2. tj. 450-750 ml u 40-60 lit vode na 1000 m2),

* razdvojenom (split) primjenom, dva puta u dozi od 5 lit/ha (50 ml na 100 m2, tj. 500 ml na 1000 m2), drugi put se primjenjuje nakon što dominantni korovi opet dostignu optimalnu visinu za suzbijanje (15-20 cm).

Za suzbijanje jednogodišnjih korova koristi se u manjoj dozi, a za suzbijanje višegodišnjih korova u najvećoj dozi ili, bolje, u razdvojenoj primjeni.
Ukoliko su korovi viši od 20 cm tada se neovisno o vrsti korova primjenjuje u većoj dozi.
U nasadima se mora primjenjivati s niskim radnim tlakom. Udaljenost mlaza i lisne mase krošnje mora biti najmanje 0,5 m.
U uputi za uporabu proizvođač je dužan prikazati ovisnost utroška vode o širini trake kad se sredstvo primjenjuje u trake.
U punoj dozi smije se primijeniti najviše dva puta godišnje u istom nasadu.

  • desikaciju suncokreta (u fazi dozrijevanja kada glave posmeđe), uljane repice (u fazi dozrijevanja kada sjeme poprimi crnu boju) i cime krumpira (2-3 tjedna prije vađenja gomolja), za sve u dozi 2,5-3 lit/ha (250-300 ml na 1000 m2), soje kada je otpalo 20-30% listova u količini 2,5-3 lit/ha.
  • za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova na bankinama i kanalima za odvodnju i navodnjavanje, samo kada su u suhom stanju (režimu), u dozi 5-7,5 lit/ha (50-75 ml na 100 m2, tj. 500-750 ml na 1000 m2) ovisno o tome koje vrste korova prevladavaju. Nakon primjene sredstva kanali moraju ostati suhi još najmanje tjedan dana.
  • za subijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova na nepoljoprivrednim površinama, u dozi 5-12 lit/ha (0,5-1,2 lit na 1000 m2). Nakon tri tjedna može doći do regeneracije višegodišnjih korova (osobito jednosupnica).

Ograničenja / fitotoksičnost

  • ne smije se koristiti za suzbijanje korova na kompostu,
  • mora se spriječiti zanošenje škropiva na sve susjedne zelene biljne dijelove usjeva i nasada (kora, izboji i dr.), tj. osigurati prostorna selektivnost,
  • u uputi za uporabu proizvođač je dužan navesti vrste ukrasnog drveća i grmlja u kojima se ne smije koristiti,
  • voda iz kanala u kojima je primijenjeno sredstvo ne smije se 42 dana koristiti za zalijevanje jer su ostaci sredstva veći od 0,7 ppm fitotoksični,
  • primjena iz zrakoplova dopuštena je samo u suncokretu i uljanoj repici ukoliko se provodi na udaljenosti najmanje 1.200 metara od ribnjaka, 500 metara od naselja i gospodarskih zgrada i 300 metara od voda, izvora voda i bunara, šuma i nasada, uz utrošak vode od 50 lit/ha. Da bi se spriječilo oštećenje susjednih usjeva rubne zone moraju se tretirati sa zemlje.

Karenca
21 dan za vinovu lozu i voćke, 14 danaza desikacijucime krumpira, suncokreta, uljane repice i soje.

Izdvojeni sadržaj