Fitopromet d.o.o. Finoteka

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze

Zimsko prskanje voćaka i vinove loze tzv. plavo prskanje bakrenim preparatima je glavna preventivna mjera zaštite kojom suzbijamo čitav niz bolesti voćaka i vinove loze u vrijeme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Tvrtka CHROMOS AGRO iz svoje palete nudi preventivni kontaktni fungicid širokog spektra djelovanja CUPRABLAU-Z.

Spomenuti ćemo samo najznačajnije u čitavom nizu bolesti koje se zimskim prskanjem suzbijaju u ovom razdoblju.

Primjenom fungicida Cuprablau-Z u koncentraciji 0,8 % suzbijamo ekonomski najznačajnije bolesti koštićavih voćaka koje prezimljuju na grančicama, kori ili ispod ljuskica pupova zaraženih voćaka a to su:

  • kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)
  • šupljikavost lišća koštićavih voćaka (Clasterosporium carpophilum)
  • rogač šljive (Taphrina pruni)

Preporuča se obaviti prskanje već u jesen nakon opadanja lišća ili dva puta tijekom zime najkasnije do početka vegetacije.

CUPRABLAU-Z kod jezgričavih voćaka suzbija krastavost jabuke i kruške (Venturia spp.)
Uzročnik bolesti prezimljuje na kori i otpalom lišću.

Preporuča se prskanje od faze mirovanja do pojave mišjih ušiju u koncentraciji od 0,5-0,8%.

U vinovoj lozi preporuča se primijeniti CUPRABLAU-Z u fazi mirovanja vegetacije do faze vunastog pupa u koncentraciji od 0,8-1% za suzbijanje crne pjegavosti vinove loze (Phomopsis viticola). Simptomi ove bolesti se mogu uočiti vrlo lako na zaraženim mladicama vinove loze koje poprimaju sivkastu boju i prekrivene su mnogobrojnim crnim točkicama (plodna tijela gljive).

U lupinastom voću (orah,lijeska) CUPRABLAU Z preventivno štiti od bakterioza (Xanthomonas spp.) koje mogu uzrokovati velike štete stvaranjem rak rana na granama iz kojih se tijekom vegetacije pojavljuje karakteristični žuti eksudat.

Preporučamo prskanje obaviti u jesen nakon berbe i pred kretanje vegetacije u koncentraciji 0,5 %.

U maslini se preporučuje primijeniti CUPRABLAU-Z u jesen ili u rano proljeće, najkasnije do cvatnje, za suzbijanje paunovog oka (Spilocaea oleagina) u koncentraciji od 0,3%.

Kod plavog prskanja vrlo je bitna kvaliteta prskanja, tj. voćke i vinovu lozu je potrebno dobro oprskati sa svih strana i doslovno ih „okupati“ otopinom, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore .

Za istovremeno suzbijanje štetnika koji prezimljuju na i pod korom voćaka i vinove loze (jaja crvenog voćnog pauka, zimska jaja lisnih uši) preparatu Cuprablau -Z potrebno je dodati i mineralno ulje.

Redovnim provođenjem zimskog prskanja voćaka i vinove loze preparatom Cuprablau-Z značajno smanjujemo kasniju jaču pojavu ovih bolesti u vegetaciji.

Preuzeto sa www.agroklub.com
Web development i hosting: softwise.hr / ictmedia.hr