VYDATE 10 L

VYDATE 10 L je nematocid i insekticid s kontaktnim i sistemičnim djelovanjem za suzbijanje nematoda i početnog napada koprivine grinje (Tetranychus urticae) u proizvodnji rajčice, paprike i krastavaca isključivo u zaštićenom prostoru.

Aktivna tvar 

oksamil 100 g/l

Formulacija 

Vodotopivi koncentrat ( SL )

Primjena

VYDATE 10 L sadrži 100 g/l djelatne tvari oksamil koja je inhibitor kolinesteraze iz grupe karbamata.

VYDATE 10 L primjenjuje se za suzbijanje slobodnoživućih i cistololikih nematoda (Meloidogyne spp, Globodera spp, Heterodera spp., Pratylenchus spp.) U svijetu se primjenjuje i kao insekticid za suzbijanje bijele mušice (Trialeurodes vaporariorum), koprivine grinje, tripsa i lisnih minera. Na nematode djeluje sprečavanjem razvoja jaja, sprečavanjem kretanja i ulaska nematoda u korijenov sistem.

VYDATE 10 L  primjenjuje se u plastenicima i staklenicima u količini 10 l/ha i to 10 do 14 dana nakon sadnje biljaka kroz sistem za navodnjavanje „kap po kap“. Razmak između tretiranja je 10 do 14 dana s 3 do 4 tretiranja tijekom godine na istoj površini. Sustav za navodnjavanje mora osigurati ravnomjeran protok bez propuštanja otopine na nepredviđenim mjestima. Prvo treba primijeniti 60% od ukupno predviđene količine vode da se postigne optimalna vlažnost tla i tada uvesti predviđenu količinu pripravka VYDATE 10 L u sustav sa 20% vode. Preostalih 20% vode primjeni se za ispiranje sustava i raspoređivanje pripravka VYDATA 10 L u zoni korijena. Kiselost vode za navodnjavanje (pH 4,5-5,5) poboljšava djelotvornost pripravka. Ako je potrebno to se postiže dodavanjem sumporne ili fosforne kiseline u vodu za navodnjavanje.

VYDATE 10 L ima dobro djelovanje na neke od važnijih insekata u uzgoju paprike, rajčice, krastavca, tikvice, patliđana i lubenice u zaštićenom prostoru.

Posebno je važno djelovanje na kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis), obzirom da osim sistemično preko lista. VYDATE 10 L djeluje i zemljišno na ličinke tripsa koje se kukulje.

Ukoliko se primjenjuje 3 do 4 puta u proizvodnom ciklusu uz neke od insekticida drugih skupina (ACELAN 20 SP, SUMIALFA 5 FL) VYDATE 10 L značajno smanjuje populaciju tripsa i štitastih moljaca, odnosno bijele mušice (Trialeurodes vaporariorum).

Zbog primjene putem sustava za navodnjavanje nema opasnosti za korisne insekte i organizme u plastenicima i staklenicima.

Karenca 

3 dana za rajčicu

Karence u EU iznose 21 dan za rajčicu i lubenicu, te 14 dana za papriku, patliđan, tikvice i krastavce.

 

*pH-vrijednost sredstva: 2,1 - 2,5

Pakiranje:  1 l