BASAMID GRANULAT

Basamid Granulat je sredstvo za dezinfekciju tla i supstrata, širokog spektra djelovanja. Namijenjen je za suzbijanje štetnih gljivica (Fusarium spp., Sclerotinia spp., Pythium spp.), insekata, nematoda i korova, u proizvodnji rasada povrća, cvijeća i duhana, te u travnjacima.

Aktivna tvar 

dazomet 97%

Formulacija 

Mikrogranulat ( MG )

Način djelovanja

Djeluje putem plinovite faze tla, i to tako da se aktivni plin dazomet oslobađa u dodiru sa zemljišnom vlagom i prolazi kroz pore tla, uništavajući gljivice, insekte, nematode i korove. Tlo treba biti u vlažnom stanju kako bi aktiviralo oslobađanje plina iz sredstva, i omogućilo klijanje spora gljivica i sjemenja korova, kako bi sredstvo bolje djelovalo.

Basamid granulat najbolje djeluje pri temperaturama tla od 10-15°C, a ne provodi se na temperaturama nižim od 6°C, jer se pri tim temperaturama plin ne oslobađa.. Ako je temperatura tla viša od 20°C, tlo obvezatno treba prekriti folijom zbog prebrzog oslobađanja plina.

Primjena

Primjenjuje se za:

  • dezinfekciju tla u staklenicima, plastenicima i rasadnicima u dozi  40-60 g/m2 (najviša doza za suzbijanje nematoda).
  • ezinfekciju supstratau dozi od 200-250 g/m3

 

Postupak primjene:

Tlo se najprije dobro usitni i razrahli na dubinu od 25 cm, nakon toga rasipamo Basamid granulat po površini tla (ručno ili strojno), zatim se umiješa u tlo na dubinu 5 do 25 cm. Površina se zatim prekrije folijom  ili lagano povalja i zalijeva vodom da bi se spriječilo prebrzo oslobađanje aktivnog plina iz tla. Zalijevanje se preporučuje za veće površine, dok je za manje učinkovitije prekrivanje folijom uz optimalnu vlažnost tla pod folijom.  Folija se uklanja nakon 5 do 7 dana, zatim se tlo razrahli frezom da bi se prozračilo, ali nikada do dubine unošenja pripravka. Zatvoreni prostor je potrebno dobro provjetriti.

Sadnja ili sjetva je moguća nakon 45 dana od unošenja pripravka u tlo, pri povoljnijim temperaturama i ranije, ali u tom slučaju treba ispitati tretirani supstrat na fititoksičnost. 

Postupak je sljedeći: uzeti manju količinu supstrata koji je tretiran i koji nije tretiran pripravkom. Oba staviti u dvije zasebne staklenke, posijat sjeme kulture koja brzo klija (salata ili luk) u obe staklenke i pratiti da li je klijanje sporije u tretiranom supstratu. Staklenke treba poklopiti. Ako klijanja nema ili je sporije u tretiranom supstratu znači da još nije spreman za sjetvu ili sadnju.

Kako bi skratili vrijeme do sjetve ili sadnje možemo tretirano tlo prozračiti strojnom obradom (frezanjem).

U tlima alkalne reakcije nije poželjno izvršiti tretman zbog sporije razgradnje. Ako se primjenjuje u zatvorenom prostoru, u njemu ne smije biti uzgajana druga kultura, zbog mogućeg fitotoksičnog djelovanja plina. Tretirana površina mora biti udaljena od drveća najmanje dvostruko od širine krošnje.

Miješanje s drugim pripravcima nije dozvoljeno. Neposredno prije ili poslije tretiranja ne smije se rasipati stajski gnoj, treset, vapno i dušična gnojiva.

Karenca

test na fitotoksičnost prije sjetve ili sadnje

Pakiranje:  1 kg; 20 kg