PONCHO FS 600 ROT

Poncho FS 600 rot je sistemični insekticid namjenjen za suzbijanje štetnika u kukuruzu ( kukuruzna zlatica, kukuruzna pipa, žičnjaci, sovica pozemljuša,  lisne uši, švedska mušica ).
 

Aktivna tvar  klotianidin: 600 g/L sistemičnog djelovanja

Formulacija  tekući koncentrat za tretiranje sjemena ( FS )

Primjena

PONCHO FS 600 ROT sistemični je insekticid primjenjiv u kukuruzu za suzbijanje sljedećih štetnika.

  • Diabrotica virgifera virgifera (kukuruzna zlatica ),
  • Agriotes spp.(žičnjaci),
  • Agrotis spp.(sovica pozemljuša),
  • Tanymecus dilaticollis (kukuruzna pipa),
  • Aphidae (lisne uši), Oscinella frit (švedska mušica)

Način djelovanja

Klotianidin je NOVA kemijska tvar iz skupine neonikotinoida.
Djeluje ometajuće na prijenos podražaja u živčanom sistemu te negativno na proces acetilkolinesteraze. Isto tako djeluje negativno na proteine u membranama živčanog sustava štetnih organizama. Prednost primjene preparata Poncha je u efikasnosti i dugotrajnosti djelatne tvari jer je 2 – 4 puta efikasniji i dugotrajnijeg djelovanja od Gaucha.
S ekološkog stajališta riječ je o najsuvremenijem proizvodu jer ima najnižu dozu primjene sa veoma niskom topljivosti u vodi te snažnim adsorpcijskim svojstvima prema organskim česticama u tlu (Koh-vrijednost) koje onemogućavaju ispiranje klotianidina i osiguravaju mu dugotrajnu bioraspoloživost.
Odlikuje se visokom učinkovitošću na štetnike prilikom oralnog uzimanja (kontaktno i digestivno djelovanje) te odličnim sistemičnim osobinama.
Djelatna tvar stvara jak i dugotrajan zaštitni film oko sjemena , a početkom klijanja i nicanja staničnim sokovima se transportira u korijenov sustav i nadzemni dio stabljike gdje ostaje dugo raspoloživ u zaštitnom segmentu bez ikakvih negativnih utjecaja na samu biljku.

Doza primjene

Poncho FS 600 ROT je visokokoncentrirana suspenzija izuzetno fleksibilna u primjeni te kombinacijama s ljepilima, bojom ili fungicidima.
Također se odlikuje odličnim prijanjajućim osobinama bez dodatnih potreba za sušenjem a zbog male koncentracije u primjeni reducira potrebe za skladišnim prostorom, te isto tako pojednostavljuje zbrinjavanje ambalaže.
Poncho FS 600 ROT primjenjujemo u dozi od 42 ml na jednu sjetvenu jedinicu (50.000 klijavih zrna) ili svega 25 g djelatne tvari klotianidina po sjetvenoj jedinici.