Penetrometar ručni

Penetrometar

Penetrometar

ručni

RUČNI PENETROMETAR, model FT 327  je instrument  za utvrđivanje čvrstoće (zrelosti) plodova ( voća, povrća).

Ovaj malen, ali praktičan uređaj savršen je za utvrđivanje optimalne zrelosti voća kako bi se odredilo najbolje vrijeme branja, te za kontrolu očuvanja čvrstoće i kvalitete voća za vrijeme dok je uskladišteno u hladnjači. Mjeri pritisak koji je potreban da se sonda odgovarajuće veličine ubode u meso ploda.

Priprema uzoraka

Otprilike deset dana prije predviđenog vremena za branje napravite kontrolu zrelosti ploda, te ponovite kontrolu svakih 6-7 dana za zimsko jezgričasto voće, te svakih 2-3 dana za ljetno jezgričasto voće. Uzimajte uzorke sa nekoliko različitih voćaka i na različitim mjestima na svakoj od voćaka, budući da će slučajan uzorak biti bolji pokazatelj od većine (metoda slučajnog uzorka).

Najoptimalniji uzorak bio bi onaj od 15-20 plodova; na svakom plodu treba raditi 2 izmjere sa oba dvije strane, te u sredini ploda, nakon što se ukloni 1/2-3/4 kore ploda.

Ručno mjerenje

Držite plod čvrsto u lijevoj ruci, penetrometar držite između palca i kažiprsta desne ruke, pritisnite gumb na ručici, namjestite sondu uz plod i pritisnite malo jače sve dok vrh sonde ne uđe u plod. Vrlo je važno da penetracija bude polagana. Grubi pokreti i nagli pritisak mogu osujetiti mjerenje i utjecati na rezultate mjerenja. Kako bi izbjegli greške i osigurali laganu penetraciju sonde, ruka mora biti namještena u stabilan i čvrst  položaj, odnosno naslonjena na stol.

Kontrola kalibracije

Uređaj će dugo vremena raditi precizno bez ikakve kontrole. Međutim, u slučaju da nije tako, stavite sondu na testiranje tako da je tretirate kao „uzorak" (isti postupak kao da testirate uzorak ploda).

U  slučaju da je uređaj ne pokazuje točan rezultat, odšarafite prsten broj 1, zatim skinite ili dodajte jedan ili više prstenova (prsten broj 5 na sličici) koji reguliraju točnost,  te ponovite postupak kalibracije.

Za više o penetrometrima, kliknite ovdje.