Digitalni watermark metar 30KTCD-NL

Watermark

Watermark

Watermark je centralna jedinica koja prima signale od senzora ostavljenihna različitim mjestima uzgojne površine a daje na uvid u stanje vlažnosti tla. 

Instalacija i rukovanje

U fazama između navodnjavanja i oborina, zemlja se ponaša poput rezervoara i stvara zalihe vode, tako da je ima dovoljno za zdravi razvoj usjeva ili biljaka.

Svrha korištenja senzora kako bi se izmjerila vlažnost zemlje je u tome da se dobije podatak koliko se brzo voda iscrpi u različitim dijelovima polja, tako da se može što bolje isplanirati navodnjavanje i što točnije ocijeniti efektivnost padalina.

Očitavanjem senzora do 2-3 puta između navodnjavanja, s vremenom ćete dobiti preciznu sliku o ovom procesu i razviti model planiranja koji najbolje odgovara potrebama vaših usjeva za vodom. To eliminira svako nagañanje i može rezultirati uštedom vode, manjim troškovima crpenja vode i eliminiranjem pretjeranog ispiranja hranjiva uslijed navodnjavanja.

IZBOR LOKACIJE SENZORA

Vrlo često je potrebno postaviti više senzora na odreñenoj lokaciji i na različitim dubinama. Na primjer, jedan senzor u gornjem dijelu efektivne zone korijena biljke jedan dublje. Mi to zovemo «osjetnom stanicom» jer daje bolji prikaz o tome koliko vode zemlja upija.

SMJEŠTAJ

U voćnjacima senzore treba locirati na jugozapadnoj strani voćaka, a u drugim usjevima točno u redove. Vodite računa da postavite dovoljan broj senzora. Senzore bi bilo dobro postaviti na 4-5 lokacija duž glavnog toka. Kod navodnjavanja «kap po kap» senzori moraju biti smješteni u navlaženom području, obično 25 do 30 cm od kapaljke, dok je kod mikro raspršivača najbolji razmak od 50 do 80 cm.

DUBINA

Ovisi o dubini korijena usjeva, te o dubini i teksturi tla. Kod usjeva sa plitkim korijenom, jedna dubina je dovoljna, dok bi kod usjeva sa dubljim korijenom (žito, vinova loza i drveće) trebalo mjeriti vlažnost tla na najmanje dvije dubine.  Kod prvog korištenja senzora preporučuje se korištenje adekvatnog broja senzora na manjoj površini za početak kako bi se dobila precizna slika, a u toku sezone ih treba redovito isčitavati.

INSTALACIJA

Senzor treba ostaviti da se namače preko noći i uvijek instalirajte vlažan senzor. Ako je moguće, vlažite ga 30 minuta ujutro i ostavite da se suši do večeri, opet ga vlažite 30 minuta i ostavite da se osuši preko noći, onda slijedeće jutro opet 30 minuta i ostavite da se suši do večeri. Namočite ga preko noći i instalirajte vlažnog. To će pomoći da bolje reagira u prvih nekoliko navodnjavanja. 

Rupu u koju ćete staviti senzor oblikujte na željenoj dubini pomoću prigodnog alata. Rupu ispunite vodom i gurnite senzor prema dolje do dna rupe. Važno je da bude dobro podešen. Ako PVC cijev nije stavljena iznad senzora, rupu treba zatrpati sa zemljom. Žice senzora potrebno je označiti kako bi bile uočljive.

Ako je PVC cijev postavljena rupu treba poklopiti, kako voda ne bi mogla doći do senzora kroz rupu. Kod šljunkovite ili pjeskovite zemlje moguće je da će biti potrebna malo veća rupa kako bi se spriječilo oštećenje membrane senzora. Rupa mora biti pažljivo popunjena kako bi se spriječio ulaz zraka.

Kad uklonite senzore, očistite ih i osušite te ih spremite na suho i čisto mjesto.

OŽIČENJE SENZORA

Ako je potrebno dodatno ožičenje, jednostavno spojite dodatne žice na kablove senzora. Moraju biti vodootporne.

WATERMARK METER (zelena kutijica)

Kablove metra spojite sa žicama senzora pomoću kvačila tako da se međusobno ne dodiruju.

Pritisnite «READ» kako bi aktivirali metar i vidjet ćete «- -« na displeju. Metar će ostati u tom stanju 5 sekundi (kako bi metar ostao tako 60 sekundi pritisnite «TEMP» prije nego «--« nestane.

Opet pritisnite «READ» dok je «--« na displeju. Vlažnost tla će se odmah očitati na na displeju i ostati tamo 60 sekundi dok ju ne očitate. Metar će se sam isključiti.

Kod očitavanja, temperaturu je najbolje podesiti na ranojutarnju temperaturu tla. Na taj se način najlakše kompenziraju sezonske razlike u temperaturi tla.

Kako bi provjerili temperaturno podešenje, pritisnite «TEMP». Temperaturno podešenje i skala (°F ili °C) se naizmjenično pojavljuju na displeju.

Za promjenu temperaturne skale, pritisnite i zadržite «READ» tipku, zatim naizmjenično pritisnite «TEMP» dok se željena skala (°F ili °C) ne pojavi na displeju, a onda otpustite «READ» tipku.

Za promjenu temperaturnog podešenja, pritisnite i zadržite tipku «TEMP» , zatim pritisnite «READ» za promjenu podešenja. Podešenje temperature će se povećavati sve dok se željeno podešenje ne pojavi na displeju. Puna skala je od 41 °F (5°C) do 105 °F (40°C). Jednom kad se temperatura popne do 105°F ići će do 41°F i onda se opet početi penjati prema gore. Možete promijeniti smjer bilo kad otpuštanjem tipke «READ» i ponovnim pritiskom na nju (dok za to vrijeme i dalje pritišćete tipku «TEMP»).

Podešenje temperature koju ste programirali ostat će takvo dok ga ne promijenite. 

Metar je podešen na 75°F. Također ima ugrađenu «test» funkciju u rasponu od 0 do 199 centibara. Kako bi testirali preciznost metra, kod temperaturnog podešenja na 75°F (24°C), istovremeno pritisnite i zadržite tipke «READ» i «TEST». Na displeju bi se trebalo pojaviti očitanje temperature između 95 i 105, što znači da metar radi pravilno. Kod izvođenja testa pazite da se kablovi ne dotiču ili nisu prikačeni na senzor.

Digitalni metar koristi vrlo solidnu elektroniku i osjetljiv je na ekstremne vrućine.

Nemojte ga stavljati blizu nadzorne ploče ili bilo koje druge jako vruće lokacije.

Barem jednom godišnje zamijenite 9V baterije (koristite kvalitetne baterije). Metar ima indikator za slabu bateriju te je potrebno zamijeniti bateriju kad se na displeju pojavi «LO» simbol.

UKLANJANJE GREŠAKA

S vremena na vrijeme moguće su situacije u kojim se čini da senzor ne radi pravilno, a da bi se ispitalo zašto je to tako slijedite ove korake:

1. Provjerite metar.

 • Da li je baterija u redu? Trebalo bi ju zamijeniti bar jednom godišnje, ili češće ako se učestalo koristi.
 • Slijedite proceduru testa na metru.
 • Možda je došlo do oštećenja na kablovima , a da bi to ispitali spojite kablove i pritisnite tipku «READ». Na displeju bi se trebala pojaviti 0 (nula) što znači da su kablovi u redu.
 • LCD displej na metru ima tri znamenke. Ako vidite samo dio znamenki, možda je u tome greška. U tom slučaju, trebalo bi ga vratiti na ispitivanje i popravak.

2. Zatim provjerite senzor.

 • A. Kada je senzor umočen u vodu, metar bi trebao očitavati od 0 do 5. Ako senzor prođe taj test, prijeđite na korak B.
 • B. Ostavite senzor da se osuši na zraku 30-48 sati. Ovisno o temperaturi okoline, vlagi ili kretanju zraka, trebali bi vidjeti kako očitanje raste od 0 do 150 ili više.
 • C. Stavite senzor natrag u vodu sa pričvršćenim kablovima. Očitanje bi se trebalo vratiti na izmeñu 0 do 5 unutar 2 minute. Ako senzor prođe ovaj test, onda je u redu.

3. Slijedeće što treba provjeriti su uvjeti na terenu.

 • Senzor nije pravilno podešen u zemlju. To se obično događa kada se napravi prevelika rupa i ako nije dobro zapunjena. Tada reinstalirajte senzor blizu tog mjesta, pažljivo zapunite rupu.
 • Senzor nije lociran u aktivnom dijelu korijenovog sistema, ili navodnjavanje ne doseže to područje. Moguće je da senzor «sjedi» na nekom kamenu ili nečem sličnom što sprečava dotok vode. Reinstalacija senzora bi moglo biti rješenje.
 •  Ako je zemlja isušena do te mjere da je očitanje više od 80 centibara, može se izgubiti kontakt između senzora i zemlje. Zemlja se «odmiče» od senzora. Ako navodnjavanje samo djelomično vlaži zemlju (upijanje iznad 40 centibara), ne može u cjelosti navlažiti senzor što može rezultirati visokim očitanjem.

RUKOVANJE

Ključni faktor u pravilnom mjerenju vlažnosti tla je osoba koja izvodi mjerenje. Ako odvajate dovoljno vremena da pažljivo očitavate svoje senzore, dobit ćete jednu živu sliku o tome što se dogaña sa vlagom tla u samom korijenu vašeg usjeva. Obično su 2-3 očitanja izmeñu navodnjavanja dovoljna.

Koristite slijedeća očitanja kao opće smjernice:

 • 0 – 10 centibara = vlažno tlo
 • 10 – 30 centibara = tlo je dovoljno vlažno
 • 30 – 60 cenitbara = uobičajeni raspon za navodnjavanje (osim teških glinenih tla)
 • 60 – 100 centibara = uobičajeni raspon za teška glinena tla
 • 100 – 200 centibara = tlo je maximalno suho. Poduzmite mjere!

Razlika između današnjeg očitanja i onog od prije 3-5 dana nam govori o tome koliko brzo tlo gubi vodu. Očitanja koja radite nakon navodnjavanja ili padalina pokazat će vam točno koliko je efektna bila primjena vode.

Za više o navedenom, kliknite ovdje.