Šupljikavost lista višnje

Stigmina carpophilla

 

Bolest napada

Listove, izboje

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Stigmina carpophilla

 

Simptomi bolesti

Na plojki lista nastaju okrugle pjege, tamnocrvene, narančaste do ljubičaste boje obrubljene jednom uskom tamnijom zonom. Veličina pjega varira od 3 do 5 mm u promjeru. Ako je zaražen mladi list, pjege nekrotiziraju i napadnuti dio plojke ispada pa list ostane probušen. Kod kasnijih zaraza napadnute zone ne ispadaju već samo nekrotiziraju. Broj pjega je različit. Ako na listu ima velik broj pjega lišće može otpasti pa nastaju štetne posljedice za vitalnost voćke.

Peteljka isto može biti zaražena. Na njoj se javlja duguljasta pjega, a kao posljedica zaraze list se suši.

Na izbojima se javljaju slične pjege onima na lišću. Pjege su eliptične, a unutar pjega tkivo uliježe i suši se.

Mladice na kojima se nalaze pojedinačne pjege podsjećaju na oštećenja od tuče. Napadnuti dio kore puca, a na tim mjestima se javlja smola.

Plodovi napadnuti neposredno nakon cvatnje suše se poprimajući tamnosmeđu, gotovo crnu boju i otpadaju. Plodovi pred berbu manje su osjetljivi.

 

Biologija bolesti je detaljno opisana u poglavlju bolesti breskve.

 

Zaštita od šupljikavosti lista višnje

Infektivni potencijal može se smanjiti rezidbom zaraženih izboja tijekom zime i njihovim iznošenjem iz voćnjaka. Međutim, to nije dovoljno pa je potrebno primijeniti i fungicide. Preporučuje se kasno jesensko prskanje fungicidima na osnovi bakra. Sljedeće prskanje obavlja se nakon zametanja plodova i u jesen. Kod nas su registrirani fungicidi na bazi bakra, kaptana i tolilfluanida.

Izdvojeni sadržaj