Palež cvijeta i mladica višnje

Monilinia laxa

 

Bolest je češća na višnjama nego na trešnjama. Postoje razlike u osjetljivosti sorata trešnje i višnje, ali od presudne važnosti za pojavu bolesti jesu klimatske prilike u doba cvatnje.

 

Bolest napada

Cvjetove, mladice.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Monilinia laxa.

 

 S imptomi bolesti 

Parazit izaziva sušenje cvata. Zaražene latice postaju svijetlosmeđe. Listovi na svibanjskim kiticama  također mogu biti zaraženi pa se i oni suše poprimajući nešto tamnije smeđu boju od latica. Micelij parazitira preko peteljke lista, cvijeta i kitica i ulazi u izboje. Na tim mjestima dolazi do nekroza, a ako se kora skine vidi se da je tkivo ispod kore poprimilo crvenkastu boju. Kod jakih zaraza mogu nastati rak-rane i osušiti se dijelovi izboja ili cijeli izboji. Gljiva stvara toksine koji pridonose sušenju lišća u blizini cvata.

 

Biologija bolesti detaljno je opisana u poglavlju Bolesti breskve.

 

Zaštita od paleži cvijeta i mladica višnje

Zimskom rezidbom treba odstraniti zaražene izboje kako bi se smanjio infektivni potencijal. Ovisno o duljini cvatnje treba obaviti 1 do 3 prskanja. Prvo prskanje provodi se početkom cvatnje, a drugo u punoj cvatnji. U godinama kada padaju kiše u doba cvatnje temperature su obično niže pa se cvatnja oduži. U takvim slučajevima potrebno je obaviti još jedno prskanje i to u fazi početka otpadanja latica. U Hrvatskoj su registrirani pripravci na bazi ciprodinila, iprodiona, fenheksamida, karbendazima, tebukonazola, prokloraza, procimidona te kombinacije boskalida i piraklostrobina.

Izdvojeni sadržaj