Crna trešnjina uš

Myzus cerasi F.

 

Ova uš rasprostranjena je po cijeloj Europi. Prenosi desetak perzistentnih i neperzistentnih virusa.

 

Štetnik napada

Lišće.

 

Opis štetnika

Crna trešnjina uš je mala do srednje velika uš, dužine 1,4 do 2,1 mm. Tijelo beskrilnih uši je vrlo tamne, gotovo crne boje, široko, sjajno i okruglastog je oblika. Cijeli zadak prekriva crna pjega. Ticala su tamna, sastoje se od 6 članaka i duljine su polovice tijela uši.

Krilate ženke su sjajne crne boje. Narastu do 2,4 mm.

Jaja su ovalna i crna.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

Heterecijska je vrsta. Primarni domaćini su joj trešnja i višnja, a sekundarni biljke iz porodice Scrophulariaceae, Rubiaceae i Cruciferae.

Prezimi kao zimsko jaje na trešnji ili višnji. Jaja su položena na mladice, grančice ili pupove. Uš osnivačica javlja se u ožujku ili travnju i stvara kolonije beskrilnih uši na mladim izbojima i vršnom lišću. Krilati oblici pojavljuju se u lipnju ili srpnju. Oni migriraju na sekundarne domaćine gdje se razmnožavaju. Na trešnju ili višnju ponovo se vraćaju na jesen gdje odlažu zimska jaja. Ženka polože jaja u skupinama po 3 do 5 jaja.

 

Štete koje izaziva štetnik

Kolonije beskrilnih uši na mladim izbojima uzrokuje jako kovrčanje vršnog lišća te ono postaje krastavo i  formira guste snopove. Štete mogu biti vrlo velike. Luči obilje medne rose na koju se naseljavaju gljive čađavice koje ona uzrokuju smanjenje transpiracije i asimilacije.

 

Zaštita od crne trešnjine uši

Mjere kontrole uključuju predviđanje izgled i brojnost štetnika, iskorjenjivanje korova i  tretiranje insekticidima u svibnju i lipnju.

Izdvojeni sadržaj