Palež cvijeta i mladica trešnje

Monilinia laxa

 

Postoje razlike u osjetljivosti sorata trešnje i višnje, ali od presudne važnosti za pojavu bolesti jesu klimatske prilike u doba cvatnje.

 

Bolest napada

Cvjetove, mladice

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Monilinia laxa

 

Simptomi bolesti

Parazit izaziva sušenje cvata. Zaražene latice postaju svijetlosmeđe. Listovi na svibanjskim kiticama  također mogu biti zaraženi pa se i oni suše poprimajući nešto tamnije smeđu boju od latica. Micelij parazitira preko peteljke lista, cvijeta i kitica ulazi u izboje. Na tim mjestima dolazi do nekroza, a ako se kora skine vidi se da je tkivo ispod kore poprimilo crvenkastu boju. Kod jakih zaraza mogu nastati rak-rane i osušiti se dijelovi izboja ili cijeli izboji. Gljiva stvara toksine koji pridonose sušenju lišća u blizini cvata.

 

Biologija bolesti detaljno je opisana u poglavlju Bolesti breskve

 

Zaštita od paleži cvijeta i mladica trešnje

Zimskom rezidbom treba odstraniti zaražene izboje kako bi se smanjio infektivni potencijal. Ovisno o duljini cvatnje treba obaviti 1 do 3 prskanja. Prvo prskanje provodi se početkom cvatnje, a drugo u punoj cvatnji. U godinama kada padaju kiše u doba cvatnje, temperature su obično niže pa se cvatnja oduži. U takvim slučajevima potrebno je obaviti još jedno prskanje i to u fazi početka otpadanja latica. U Hrvatskoj su registrirani pripravci na bazi ciprodinila, iprodiona, fenheksamida, karbendazima, tebukonazola, prokloraza, procimidona te kombinacije boskalida i piraklostrobina.

Izdvojeni sadržaj