Bolesti trešnje

Kozičavost lista trešnje

Blumeriella jaapii   U literaturi ova bolest se spominje kao parazit biljaka iz roda Prunus, ali ne parazitira na breskvi i bademu. Kod nas najveće štete uzrokuje na višnji, a nešto manje na trešnji. Na trešnji su zaraze uvijek slabije zbog duljeg inkubacijskog razdoblja i manjeg broja konidija. Napadi su posebno jaki u rasadnicima gdje uzrokuje rano otpadanje listova.

Uvijenost i sušenje lišća trešnje

Apiognomonia erythrostoma   Parazit je na višnji, trešnji i marelici. Za vrijeme kišnih proljeća česta je po okućnicama. U rasadnicima štete su dosta česte.

Palež cvijeta i mladica trešnje

Monilinia laxa   Postoje razlike u osjetljivosti sorata trešnje i višnje, ali od presudne važnosti za pojavu bolesti jesu klimatske prilike u doba cvatnje.

Trulež ploda trešnje

Monilinia fructigena   Za razliku od prethodne vrste koja napada cvijet i mladice, M. fructigena napada isključivo plodove. Plodovi trešnje osjetljiviji su od plodova višnje. Bolest se najčešće javlja u kišnim godinama. Međutim, plodovi u voćnjaku mogu biti kontaminirani i bez vidljivih simptoma. Takvi plodovi izvor su zaraze u transportu i skladištima.  Plodovi bez stapke podložniji su napadu parazita u skladištu.

Najnovije objave