Šupljikavost lista marelice

Stigmina carpophilla

 

Kod nas se ova bolest javlja rjeđe nego na drugim koštičavim voćkama pa su i štete manje.

 

Bolest napada

Listove i plodove.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Stigmina carcophilla.

 

Simptomi bolesti

Bolest se javlja na listovima u obliku malih, okruglih pjega crvenkastosmeđe boje. Pjege se povećavaju i mogu se spojiti. Tada pjege i perforacije na listu više nemaju okruglast oblik. Tkivo unutar pjege nekrotizira i ispada pa listovi ostaju šupljikavi. Kod kasnih zaraza pjege se javljaju, ali nekrotizirane zone ne ispadaju. Jako zaraženi listovi mogu otpasti, ali to se kod nas rijetko događa, osim u slučaju ako je zaražena peteljka lista. Tada će list otpasti. Na površini ploda javljaju se male, okruglaste, purpurne, malo uzdignute pjege koje u sredini nekih sorata mogu nekrotizirati.

 

Biologija bolesti

Gljiva može prezimiti u pupovima i izbojima zaraženim u prethodnoj vegetaciji ako je zima blaga. Također, može prezimiti i na otpalom zaraženom lišću. Iz konidiofora nastaju konidiji koji se lako odvajaju samo uz prisutnost vode, a dalje ih raznose vjetar i kiša. Konidij dospio na biljne organe može preživjeti i do nekoliko mjeseci. Nakon vlaženja proklije samo jedna ili dvije stanice konidija, dok će ostale proklijati kod sljedećeg vlaženja.potrebno je najmanje 24 sata neprekidnog vlaženja kako bi se ostvarila jača infekcija. Konidiji mogu klijati već na 2 do 4 °C. Infekcije na listu nastaju i na licu i na naličju, ali je naličje lista podložnije infekciji. Infekcija se ostvaruje izravnom penetracijom kroz puči i ožiljke nastale nakon otpadanja listova. Tijekom godine može doći do većeg broja infekcija što ponajviše ovisi o kišama jer se gljiva razvija unutar temperatura od 2 do 30 °C. Zbog visokih temperatura i odsutnosti kiša, tijekom ljetnog perioda nema infekcija, ali nastaju kasnije u kišnim razdobljima jeseni i početka zime.

 

Uvjeti za ostvarivanje infekcije

Optimalna temperatura od 20 do 23 °C uz prisutnost vode. Inkubacijsko razdoblje traje 5 do 14 dana. Primarne infekcije na listovima mogu se ostvariti već u doba njihova otvaranja.

 

Zaštita od šupljikavosti lista marelice

Infektivni potencijal se smanjuje rezidbom zaraženih izboja tijekom zime i njihovim iznošenjem iz voćnjaka. Osim toga, potrebna je i primjena fungicida. Kasna jesenska prskanja fungicidima na bazi bakra pružaju zaštitu od eventualnih infekcija tijekom zime.iprodion, primijenjen protiv gljive Monilia ima izraženo postrano djelovanje na parazita Stigmina carpophilla. Sljedeće prskanje treba provesti nakon zametanja plodova i u jesen. U vrijeme kišnih jeseni koriste se fungicidi na bazi kaptana i tolilfluanida.

Izdvojeni sadržaj