Palež cvijeta, izboja i trulež plodova marelice

Monilia laxa

 

Palež cvijeta i izboja te trulež plodova je puno opasnija bolest marelice nego u drugih koštičavih voćnih vrsta. Ova bolest je najvažniji uzročnik sušenja rodnih grančica marelice. Ako se bolest javlja više godina uzastopno, postupno zahvati veliki dio krošnje što može rezultirati sušenjem cijelog stabla. Kako svake godine nisu povoljni uvjeti za pojavu monilije marelice, zaštita se u manjim voćnjacima ne provodi, međutim ona je potrebna jer štete mogu biti jako velike u godinama povoljnim za razvoj bolesti.

 

Bolest napada

Cvijet, izboj, mladicu, plod.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Monilia laxa.

 

Simptomi bolesti

Monilija se raspoznaje po posmeđenju, najprije, cvjetova koji potom venu i osuše se. Mladice ili dijelovi mladica s cvjetovima naglo se suše u samoj cvatnji ili neposredno nakon cvatnje. Često popratno uz sušenje se izlučuje smola. Osušiti se mogu i oni dijelovi koje gljiva nije zaposjela jer se stvoreni toksini još neko vrijeme sokovima voćke prenose dalje i do lista i izboja koji se onda osuše. Plodovi su osjetljivi na moniliju i u voćnjaku i u skladištu. Na plodu se javlja vodenasta lezija koja je tamnije boje od okolnog tkiva. Nakon toga lezija posmeđi zadržavajući okruglast oblik. Za nekoliko dana takav plod istrune. U slučaju vlažnog vremena, na plodu se javljaju jastučaste nakupine spora sivkaste boje. Plodovi se osuše, mumificiraju i ostaju visjeti na granama.

 

Biologija bolesti

Uzročnik bolesti prezimljuje u zaraženim mumificiranim plodovima u krošnji ili na tlu. Kod nekih voćaka važan je izvor zaraze micelij koji prezimljuje u rak-ranama drvenastih izboja. U tim rak-ranama ili na mumijama dolazi do sporulacije kada se temperatura digne iznad 10 °C uz obilje vlage. Nastaju konidije koje dalje raznosi vjetar, kiša i insekti pa infekcija može nastupiti i prije nego se cvijet otvori. Konidiji u cvijetu klijaju i mogu zaraziti bilo koji njegov dio. Inkubacija traje 3 do 6 dana. Nakon pojave prvih simptoma najčešće na cvjetovima, zaraza se širi konidijima tijekom vegetacije.

 

Uvjeti za ostvarenje infekcije

Temperatura od 22 do 28 C i relativna vlaga zraka iznad 85%.

 

Zaštita od paleži cvijeta, izboja i truleži ploda marelice

Krajem svibnja prikraćuju se zaražene mladice do nekoliko centimetara ispod mjesta vidljive zaraze. Rez treba ponoviti sve dok se ne dođe do zdravog dijela mladice. Ako je zaražena cijela mladica, treba ju cijelu i odstraniti.

Kemijsko prskanje treba provesti početkom cvatnje i u punoj cvatnji. Koriste se pripravci na bazi iprodiona, karbendazima, procimidona te kombinacije boskalida i piraklostrobina.

Izdvojeni sadržaj