Sušenje mladica maline

Leptosphaeria coniothyrium

 

Parazitira na Rubus vrstama, ali najveće štete nastaju na malini. Gljiva se smatra parazitom ozljeda. Kod nas je prisutna u svakom nasadu. Učestala je bolest u starim nasadima. Nakon uvođenja mehaničke berbe u mnogim zemljama zabilježene su povećane zaraze.

 

Bolest napada

Mladice.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Leptosphaeria coniothyrium.

 

Simptomi bolesti

U proljeće se javljaju promjene boje na kori mladica prikrivajući 2 do 3 internodija. Lezije obično zahvaćaju jednu stranu mladice i uzrokuju sušenje postranih pupova. Mogu se osušiti i postrani izboji. Ako lezija prstenuje izdanak tj. izboj, on će se osušiti. Gljiva razgrađuje celulozu u napadnutom tkivu pa mladice gube čvrstoću i lako se lome. Na mjestu infekcije micelij gljive raste ispod kore pa u taj prostor dolazi zrak zbog čega kora dobije srebrnkastu boju. Na odumrloj kori nastaju crne male kuglice – piknidi. Izdanci zaraženi u proljeće obično se počnu sušiti tijekom ljeta. Na zaraženim izdancima maline ispod kore moguće je uočiti promjenu boje od svijetlosmeđe do crvenkaste koja se proteže od mjesta oštećenja kroz koje je nastupila infekcija.

 

Biologija bolesti

Gljiva prezimljava u obliku micelija na biljnim ostacima. Na njima kasno zimi ili čak u rano proljeće nastaju piknidi. Oni su obično zreli u ožujku kada počinje emisija piknospora. Oslobađanje piknospora traje sve do listopada. Na osušenim izbojima piknidi mogu proizvoditi piknospore 3 do 4 godine. Na dvogodišnjim izbojima nastaju pseudoteciji iz kojih se tijekom travnja i svibnja oslobađaju askospore. Najčešće infekcije dolaze kroz ozljede nastale na mjestu dodira izdanka, odnosno izboja i žice ili stupova. U nasadima s mehaniziranom berbom i rezidbom zaraze su jače. Također zaraze su jače nakon tuče.

 

Zaštita od sušenja mladica maline

Kod podizanja voćnjaka redove treba položiti u smjeru vjetrova kako bi se vlaga u nasadu čim kraće zadržala. Dvogodišnji izboji mogu se rezom odstraniti odmah nakon berbe ili tijekom zimske rezidbe. Odrezane izboje potrebno je spaliti. Pred kretanje vegetacije treba obaviti zaštitu fungicidom na bazi bakra. Nakon kretanja vegetacije treba započeti zaštitu kada mladi izboji dosegnu 20 do 25 cm visine. Djelotvorni su se pokazali benzimidazoli. Nakon berbe dobro je djelovanje pokazao Folicur Multi. Treba dobro poprskati donji dio izboja jer tu najčešće nastupi infekcija.   

Izdvojeni sadržaj