Crvenilo korijena maline

Phytophthora fragariae var. rubi

 

Na malini je zabilježeno nekoliko vrsta Phytophthora fragariae. Najdestruktivnija je vrsta Phytophthora fragariae var. rubi. To je najopasniji parazit maline koji može izazvati ozbiljne štete ako je nasad podignut na osjetljivim sortama i na slabo dreniranim tlima. U mnogim zemljama privuklo je pažnju istraživača zbog ogromnih šteta koje je izazvala.

 

Bolest napada

Korijen.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Phytophthora fragariae var. rubi.

 

Simptomi bolesti

Crvenilo korijenove srži maline započinje sušenjem pojednih biljaka i bržim ili sporijim širenjem bolesti na okolne biljke. Na bazi izboja u početku nastaju vodenaste, a kasnije sivosmeđe do tamnosmeđe eliptične lezije. Skidanjem periderme od razine tla pa do 30 cm vidi se promjena boje u crvenkastosmeđu. U slučaju da su biljke ušle u zimu zaražene, u proljeće se pupovi ne otvaraju, a rodni izboji ne donose rod. Početkom ljeta listovi venu, ali neko vrijeme zadrže zelenu boju i ostaju visjeti na mladicama. Kasnije nekrotiziraju, postaju crvenkastosmeđi, a čitav se izboj osuši. Deblje korijenje u unutrašnjosti je obojeno crvenkastosmeđe, često s izraženom demarkacijskom linijom koja odjeljuje zdravi od bolesnoga dijela korijena.  Korijen napadnutih biljaka trune, a na njemu preživi tek nekoliko bijelih korijenčića iznad nekrotiziranoga dijela korijena.

 

Biologija bolesti

Micelij koji se nalazi na površini zaraženog korijena u tlu uz obilje vode stvara zoosporangije iz kojih zoospore šire zarazu. Zemljom na ratilima, vodom iz kontaminiranoga tla također se zaraza može prenijeti na novoposađene nasade. Jednom kontaminirano tlo ostaje dulji niz godina potencijalni izvor zaraze. U korijenju zaraženih biljaka stvaraju se oospore koje nakon raspadanja korijenja ostaju u tlu i mogu biti izvor zaraze više godina. Oospore klijaju dajući zoosporangije iz kojih se oslobađaju zoospore i šire zarazu od biljke do biljke. Nakon obavljene infekcije formira se micelij na kojem nastaju sporangiofori s novim zoosporangijima.

 

Uvjeti potrebni da se ostvari infekcija

Uz obilje vlage u tlu i pri temperaturi od 4 do 25 °C (optimumom 13 do 19 °C) oslobađaju se zoospore iz zoosporangija. Zoospore se kreću od korijena do korijena pomoću bičeva u vodi pa je obilje vode u tlu preduvjet da se mogu kretati.

 

Zaštita od crvenila korijena maline

Zaražene biljke nemoguće je izliječiti pa je potrebno primjeniti sve preventivne mjere zaštite. Najvažnija mjera jest sadnja zdravog sadnog materijala u nekontaminirano tlo. Ne preporučuje se sadnja osjetljivih sorata na rizičnim parcelama. Vrlo osjetljive sorte su: Willamette, Skeena, Titan, Hilton, Chilcotin, Comox. Manje osjetljive su sorte Durham, Chief, Newburk, Latham i druge. Za sadnju treba birati ocjedite terene. Na rizičnim parcelama krajem kolovoza i početkom rujna preporučuje se provedba zaštite fungicidima na bazi metalaksila M, benalaksila, popamokarb-hidroksida uz velik utrošak otopine. Isti fungicidi mogu se primjeniti preko sustava za navodnjavanje kap po kap. Pripravci na bazi Al-fosetila primjenjuju se i folijarno. U slučaju da je zaraza uzela maha kemijske mjere daju samo simboličan učinak.   

Izdvojeni sadržaj