Rogati cvrčak

Typhlocyba rosae L.

 

Ovaj štetnik može jače naštetiti i malini i kupini. Izraziti je polifag.

 

Štetnik napada

Lišće i izboje.

 

Opis štetnika

Odrasli oblik je duljine od 3 do 3,5 mm. Tijelo mu je zelenkastožute boje, usko i produljeno. Ima izrazito široku glavu.

Ličinke su kremaste boje.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezime jaja ispod kore domaćina. Početkom proljeća iz jaja počinju izlaziti ličinke koje prelaze na lišće gdje sišu sokove. Razvoj im traje oko 30 dana. Krajem svibnja i u lipnju javljaju se odrasli oblici prve generacije. Žive dosta dugo – do dva mjeseca. Odlažu jaja na lišće iz kojih će se razviti znatno brojnija druga generacija koja izaziva najveće štete. Odrasli bolici druge generacije pojavljuju se u rujnu, dok u obalnom području se nalaze sve do studenog. Tada odlažu jaja koja prezime.

 

Štete koje izaziva štetnik

Na lišću gdje siše isprva se vide pojedinačne bjelkaste točkice koje se zatim spajaju pa cijeli list postaje išaran da bi na kraju poblijedio (deklorofilacija) i počeo se kovrčati. Na naličju se mogu uočiti brojni svlakovi i živi kukci. Štete nastaju i odlaganjem jaja u izboje koji onda kržljaju.

Posebno velike štete radi u zatvorenim prostorima u slučaju nedostatka prirodnih neprijatelja.

 

Zaštita od ružinog cvrčka

Provodi se rezanje zaraženih izboja zimi čime se samo smanjuje šteta. Zimskim prskanjem se uništavaju jaja, a koriste se uljani organofosforni insekticidi. U vrijeme vegetacije u inozemstvu se koriste dimetoat, diazinon i piretroidi.

Pragom odluke smatra se više od 50 štetnika na 100 listova.

Biološka mjera jesu prirodni neprijatelji.

Izdvojeni sadržaj