Ljubičasta i narančasta rđa kupine

Ljubičasta rđa (Phragmidium violaceum) i narančasta rđa (Phragmidium bulbosum)

 

Obje vrste parazitiraju na kultiviranim kupinama, ali kod nas dolaze i na samoniklim kupinama. Proširene su u svim umjerenim zonama uzgoja kupine. Ljubičasta hrđa češća je i njezina pojava znala je u pojedinim godinama iznenaditi proizvođače jer se kupine kod nas nisu štitile do pojave žute stabljikine hrđe (Kuehneola uredinis).

 

Bolest napada

Lišće.

 

Uzročnici bolesti

Gljive Phragmidium violaceum i Phragmidium bulbosum.

 

Simptomi bolesti

Na gornjoj strani plojke nastaju žutocrvene nakupine (spermagoniji). Desetak dana nakon toga nastaju ecidiji veličine oko 1 mm u promjeru. Kod vrste P. violaceum ecidiji su crvenkasti ili purpurni sa žučkastim središtem, a kod vrste P. bulbosum žute su do narančaste boje. Nedugo nakog toga na istom mjestu na naličju plojke pojavljuju se tamnije nakupine (uredosorusi). Uredosorusi vrste P. bulbosum žute su boje i promjera 0,1 do 0,3 mm. Uredosorusi vrste P. violaceum narančastožute su boje i promjera 0,2 do 1 mm. Ovisno o zarazi može nastati kloroza dijela plojke, svijanje i otpadanje listova. Pred kraj vegetacije nakupine postaju smeđe.

Mogu biti zaraženi i izboji na kojima nastaju male rak-rane.

 

Biologija bolesti

Oba parazita prenose se iz jedne vegetacije u drugu pomoću teliospora koje se formiraju u izobilju pred jesen na lišću. Teliospore klijaju dajući bazidij s četiri bazidiospore. Bazidiospore zaraze mlade listove kupine. Na mjestu gdje je nastala infekcija stvaraju se prvi spermagoniji, a uskoro na naličju lista nastaju ecidiji. Spermagoniji i ecidiji nastaju u svibnju na licu plojke ili na izbojima, a mogu nastati i na peteljkama ploda. Iz ecidija oslobađaju se ecidiospore koje inficiraju listove. Desetak dana nakon infekcije nastaju prvi uredosorusi. To se najčešće događa u lipnju. U uredosorusima nastaju uredospore koje uzrokuju sekundarne infekcije, a vjetar ih raznosi na velike udaljenosti. U kolovozu nastaju prvi teliosorusi. Osim toga uobičajenog načina može prezimiti i u obliku micelarne strome na zaraženim izbojima.

 

Uvjeti potrebni da se ostvari infekcija

Jake zaraze uredosporama nastaju pri temeraturi od 18 do 29 °C uz neprestano vlaženje lista 18 ili više sati. Broj sekundarnih infekcija ovisi o klimatskim prilikama koje se odražavaju na jačinu zaraze.

 

Zaštita od ljubičaste i narančaste hrđe kupine

Treba provesti zaštitu na osjetljivim sortama nakon pojave prvih listića, a zaštitu manje osjetljivih sorata nakon pojave prvih spermagonija. Fungicidi koji se koriste za uspješno suzbijanje ovih hrđa isti su kao i fungicidi koji se koriste za suzbijanje žute hrđe izboja kupine.

Izdvojeni sadržaj