Kestenov savijač

Cydia splendana Hb.

 

Štetnik napada

Plodove.

 

Opis štetnika

Odrasli oblici narastu od 13 do 18 mm. Prednja krila su trapezoidnog oblika, pepeljastosive boje i iskrižana jasnim linijama. U stražnjem kutu ima srebrnkastu točku omeđenu smeđom bojom i sa 4 male crne crte.

Ličinka naraste od 12 do 16 mm, prilično debeljuškastog tijela. Bijele je ili ružičaste boje s prvim segmentom prsišta koji je tamnosmeđe boje.

Kokon je bijele boje, jajolik i dug 8 do 10 mm.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

24 sada nakon što se pojavi ženka, počinje odlaganje jaja. Jedna ženka prosječno odloži 60 jaja. Odlaže ih i na naličje, ali posebno i na lice lista. Embrinalni razvoj traje 10 do 15 dana.

Iz jaja će se razviti gusjenica. Njezin razvoj traje 3 tjedna. Mlade gusjenice kreću se po lišću i granama do plodova u koje se ubušuju. Kad se razvije, gusjenica napušta plod, spušta se do zemlje gdje prezimljava. Kukulji se početkom ljeta, a odrasli se leptiri pojavljuju u drugoj polovici kolovoza.

Ima jednu generaciju godišnje.

 

Štete koje izaziva štetnik

Gusjenica se ubušuje u plod čiju jezgru izjeda i puni izmetom. Napadnuti plodovi su neupotrebljivi zbog „crvljivosti“, a njihova prisutnost  smanjuje kvalitetu proizvodnje i zahtjeva skupo sortiranje plodova.

Izdvojeni sadržaj