Jagodina grinja

Tarsonemus pallidus Banks

 

U Hrvatskoj ova grinja samo lokalno čini veće štete. Javlja se pretežno u vlažnim područjima i u vlažnim godinama jer ima potrebu za visokom relativnom vlagom zraka (80 do 100%). Napadi su najjači na teškim tlima i u starijim nasadima.

 

Štetnik napada

Lišće.

 

Opis štetnika

Tijelo odrasle grinje je prozirno i dugo od 0,1 do 0,5 mm. Toliko je malo da se ne vidi golim okom već samo povećalom. Ovalnog su oblika s ružičastim ili jantarnim odsjajem.

Jaja su ovalna, prozirna i relativno velika.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezime odrasle ženke u središnjem dijelu biljke. U ožujku slijedi ovipozicija. Iz jaja će se razviti ličinke koje sišu na lišću i za desetak dana preobražuju se u odrasle grinje. Životni ciklus jedne generacije traje oko tri tjedna. Tako da štetnik ima 3 do 5 generacije godišnje koje se isprepliću pa se cijele godine istovremeno nalaze jaja, ličinke i odrasle grinje.

 

Štete koje izaziva štetnik

Štete su jasno uočljive. Zadržava se na lišću na kojem se pojavljuju pjege koje se naglo povećavaju. Stoga mlado lišće zaostaje u rastu, naborano je i deformirano. Kod jačih napada lišće žuti, pa smeđi i ugiba, a uskoro ugiba i cijela biljka. To se događa redovito u žarištima koja se naglo povećavaju. Na zaraženim biljkama, plodovi ostaju sitni, ne dozrijevaju i imaju istaknute sjemenke.

 

Zaštita od jagodine grinje

Zarazu jagodinom grinjom možemo spriječiti nabavom i sadnjom nezaraženih sadnica ili močenjem njihovih nadzemnih dijelova prije sadnje u u sredstva na bazi endosulfana, s time da se korijen ne smije namočiti u sredstvo.

Suzbijanje ovog štetnika obavlja se prskanjem jagoda u rano proljeće ili nakon berbe insekticidima endosulfanom ili diazinonom. Neki pragom odluke smatraju 15 do 20 grinja po listu. Osim navedenih insekticida, djeluju i neki akaricidi (brompropilat, dikofol) i sumporna sredstva. Tretiranje treba ponoviti nakon 3 do 5 dana u vrijeme vegetacije.

Rokove tretiranje i izbor sredstva treba podesiti karenci i terminu zriobe plodova.

Izdvojeni sadržaj