Palež lista jagode

Phomopsis obscurans

 

Bolest je poznata u svim uzgojnim područjima jagode. Parazitira samo na vrstama iz roda Fragaria. Neki ovu bolest smatraju manje važnom bolesti i da nanosi male štete, dok ju drugi smatraju gospodarski važnom. Izravne štete su veće u onim područjima i na onim sortama na kojima osim lista napada i plodove.

 

Bolest napada

Lišće i plodove.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Phomopsis obscurans.

 

Simptomi bolesti

Simptomi se javljaju u srpnju i kolovozu na starijem lišću. Na plojki se uočava najprije jedna ili nekoliko purpurnocrvenih pjega sa sivkastom sredinom. U toj fazi, simptomi podsjećaju na običnu pjegavost. Tkivo oko pjega se suši i poprima eliptičan oblik. Ovalne nekroze s nekoliko koncentričnih zona mogu se pojaviti i na rubovima plojke. Drugi najkarakterističniji simptom jest lezija u obliku trokuta. Unutar lezije razlikuju se zone. Između žila osnovna boja je svijetlosmeđa do zagasito crvena, a unutar nje se razabire tamnije smeđa zona. Paralelno sa žilama lista javlja se zona žućkaste boje koja graniči sa zelenim dijelom lista. Na kraju se dio plojke između glavne žile i postranih žila te ruba plojke suši, poprimajući oblik trokuta. Listovi s većim nekrozama se suše. Na plodovima gljiva može izazvati mekanu trulež premda kod nas još nije zapažena.

 

Biologija bolesti

Tijekom zime i proljeća na zaraženim listovima, koji ostanu pričvršćeni za biljku, formiraju se piknidi. Krajem svibnja i početkom lipnja nakon kiša nastupa emisija piknospora u obliku žutih sluzastih kapi koje su izvor primarnih zaraza. Piknospore se raznose samo vodom, ne i vjetrom. Unatoč ranim infekcijama simptomi se javljaju tek ljeti kada porastu temperature.

 

Uvjeti za primarnu infekciju

Optimalne temperature za razvoj bolesti jesu od 26 do 32 °C, uz vlagu od 85 do 90%.

 

Zaštita od paleži lista jagode

Sve preventivne mjere koje se poduzimaju za druge bolesti lista trebaju se primjenjivati i protiv ove bolesti. Rezistentne sorte nisu poznate. Zaštita fungicidima započinje prije pojave simptoma koristeći pripravke, koji suzbijaju i druge bolesti, a na bazi iprodiona, azoksistrobina, mankozeba, miklobutanila.

Izdvojeni sadržaj