Crvena trulež korijena jagode

Phytophthora fragariae

 

Crvena trulež korijena je najopasnija bolest jagode jer se teško suzbija, a tlo ostaje zaraženo od 3 do 15 godina nakon pojave bolesti.

 

Bolest napada

Korijenov vrat.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Phytophthora fragariae.

 

Simptomi bolesti

Krajem proljeća i početkom ljeta zaražene biljke jagode prestaju s rastom i ostaju niže od zdravih biljaka. Peteljke novoizraslih listova kraće su, plojke su manje i boja im je plavkasto zelena. Stari listovi mijenjaju boju od ruba prema unutra i postepeno postaju crvenkastosmeđi. Zaražene biljke često ne plodonose, a ako donose plodove, oni su sitniji i suše se. Stvaranje vriježa je vrlo oskudno ili se uopće ne stvaraju. Najčešće u vrijeme sazrijevanja plodova cijela biljka uvene. Kod zaraženih biljaka masa glavnog korijena je reducirana, ali se stvara veći broj sekundarnih korjenčića. Na presjeku korijenova vrata na zadebljanoj podzemnoj stabljici uočavaju se također promjene boje. Zaraženi dio postaje crven i jasno se razlikuje od nezaraženog koji je žućkast. Promjena boje najslabije se zapaža tijekom ljetnih mjeseci. Postrano korijenje u ranom stadiju napada poprima sivu boju. Na presjeku središnji dio ima crvenkastu boju, a kora ostane žutosiva. Kasnije postrano korijenje u vlažnoj zemlji postaje tamnosmeđe i trune.

 

Biologija bolesti

Nakon raspadanja zaraženih dijelova korijena i stolona u tlu ostaju oospore. Nakon nastanka, 4 do 20 tjedana neke oospore proklijaju u kličnu cijev na kojoj nastaje zoosporangij. U njemu nastaju zoospore koje su izvor primarne zaraze. Zoospore privučene izlučevinama korjenčića dođu do vrhova korijenja, klijaju i inficiraju vrhove mladog korijenja. Kroz korjenčiće se dalje širi micelij, ulazi u središnji cilindar korijena rastući intercelularno i intracelularno. Novi sporangiji nastaju na površini korijenja, a oospore nakon  spajanja anteridija i oogonija nastaju u središnjem cilindru. Nakon raspadanja korijena oospore ostaju aktivne u tlu dugi niz godina.

 

Uvjeti potrebni za primarnu infekciju

Optimalne temperature za infekciju jest 18 do 20 °C, ali zasićenost tla vodom je od presudne važnosti. Infekcije nastaju kada je tlo zasićeno više od 50% vodnog kapaciteta.

 

Zaštita od crvene truleži korijena jagode

Od preventivnih mjera moguća je sadnja nekoliko rezistentnih sorata jagode spram ove bolesti, dok u zemljama gdje je parazit prisutan na jagodama primjenjuju se iste mjere kao i za P. cactorum.

Izdvojeni sadržaj