Antraknoza jagode

Colletotrichum acutatum

 

Ova bolest je kod nas tek nedavno otkrivena. Naročito se javlja u južnijim područjima naše države kao npr.  na području Vrgorca. U početku su se simptomi mijenjali sa simptomima sive plijesni.

 

Bolest napada

Plodove, cvjetove.

 

Uzročnik bolesti

Gljiva Colletotrichum acutatum.

 

Simptomi bolesti

Tipični simptomi jesu vodenaste, ovalne lezije ili tamnosmeđe pjege koje kasnije pocrne. Pjege su uvijek malo udubljene u staničje ploda što je također karakterističan znak za ovu bolest. Napadnuti plodovi mogu se potpuno osušiti. Plodovi mogu biti zaraženi u svim stadijima rasta. Na cvjetovima se bolest javlja u obliku paleži. Na lišću se simptomi javljaju u obliku malih, crnih pjega ili lezija koje zahvaćaju i peteljke lista.

 

Biologija bolesti

Primarni izvor zaraze su najvjerojatnije alternativni domaćini (rajčica, paprika) i neke korovske vrste. Gljiva u tlu i biljnim ostacima preživljava obično po nekoliko mjeseci, dok u idealnim uvjetima (suho ili sterilizirano tlo) može preživjeti nešto manje od godine dana.

 

Zaštita od antraknoze jagode

Jedna od mjera je sadnja rezistentnih sorata jagode (Idea, Maya, Onda, Paty). Zaražene plodove treba sakupiti i odstraniti iz nasada. Gdje je moguće, zaštitu treba odmah započeti nakon cvatnje i provoditi je sve dok karenca to dopušta. Djelotvorni su fungicidi na bazi tolilfluanida, azoksistrobina.

Izdvojeni sadržaj