Moljac točkastih mina

Imago moljca točkastih mina

Imago moljca točkastih mina

Phyllonorycter pomifoliella Zell.

 

Moljac točkastih mina samo povremeno nanosi velike štete.

 

Štetnik napada

Lišće.

 

Opis štetnika

Odrasli leptiri su mali, s rasponom krila 8 do 9 mm. imaju srebrnosivu glavu. Prednja krila su uska, zlatnosmeđe boje s velikim bijelim ili žućkastim crtama te su vrlo resasta. Stražnja krila su vrlo uska sa širokim resama.

Jaja su lentikularnog oblika.

Gusjenica je duga 7 do 8 mm, žute do smećkaste boje tijela sa svijetlim točkama na sedmom i osmom segmentu.
 

Biologija i životni ciklus štetnika

Prezimi kukuljica u otpalom lišću. Odrasli leptiri javljaju se pred cvatnju jabuke I kasnije odlažu jaja na naličje lista. Iz jaja izlaze gusjenice koje se ubušuju u lišće i pritom prave mine nepravilnog oblika. Aktivne su u voćnjaku od svibnja do studenog.  Gusjenica se kukulji u mini.

Ima 3 do 5 generacija godišnje.
 

Štete koje izaziva štetnik

Gusjenice rade štetu na lišću na način da se ubušuje u list i pravi minu nepravilnog oblika. Pritom izjeda lisno tkivo mjestimice unutar mine pa tako mina postaje točkasta, skupi se u unutrašnjosti, a na naličju nastaje uzdužni nabor.

 

Zaštita od lisnih minera

Obradom tla ispod voćaka i uništavanjem otpalog lišća uništavaju se moljci koji prezimljuju u ili na tlu (moljci točkastih i vrećastih mina te patuljasti moljac miner). Zimsko prskanje se primjenjuje samo za vrste koje prezimljuju na voćkama (moljci vijugavih i kružnih mina).

Dinamiku populacije lisnih minera mogu regulirati I mnogi prirodni neprijatelji.

Poznata je i pojačana osjetljivost pojedinih sorata jabuke na napad lisnih minera. Sorte Idared I skupina sorata Delicious su jače napadnute lisnim minerima od primjerice sorte Jonagold.

Insekticidi se primjenjuju odmah nakon cvatnje i to ako se u tijeku proljeća na deset listova nađe jedna mina ili u tijeku ljeta na jednom listu dvije mine.

Preciznije određivanje praga odluke je ako se netom prije cvatnje metodom 100 udaraca uhvati više od 8 leptira. Tada je potrebna primjena insekticida u vrijeme ovipozicije ili najkasnije do početka pojave gusjenica. Odmah nakon cvatnje prag odluke je 1 do 2 jajeta ili jedna mina na 10 listova.

Prednost pred kemijskim insekticidima treba dati biotehničkim jer pošteđuju prirodne neprijatelje. Od biotehničkih insekticida koriste se oni na bazi heksaflumurona, fenoksikarba, teflubenzuronaluferona i dr.

Izdvojeni sadržaj