Jabučna koma uš

Jabučna koma uš

Jabučna koma uš

Lepidosaphes ulmi Lind.

 

Jabučna koma uš je čest štetnik kod nas. Najčešće se nalazi na jabukama i kruškama.

 

Štetnik napada

Grane.

 

Izgled štetnika

Odrasla ženka jabučne koma uši je duga do 4 mm, izdužena, zašiljena na stražnjem kraju i često blago zaobljena, nalik na ljusku dagnje. Na njegovom užem prednjem dijelu nalazi se puce. Ono je smeđe boje. Gornja strana je povezana, smeđa, voštana ljuska, a donja strana je krem boje. Odrasle ženke nemaju ni oči ni noge, a kratke antene se sastoje od samo jednog segmenta. Čeljusti su izdužene u rilo prilagođeno za isisavanje biljnog soka.

Štit kod mužjaka dug je oko 2 mm. Odrasli mužjaci imaju oči, tri para nogu, jedan par krila, glavu i tijelo podijeljeno na prsište i zadak.

 

Biologija i životni ciklus štetnika

U kolovozu ženka polaže oko 150 ovalnih bijelih jaja, zadržavajući ih ispod svog tijela, a zatim umire. Njezina ljuska potamni  i ostaje na mjestu štiteći jaja preko zime. Jaja mogu preživjeti temperature niske i do -32 °C. Mlade ličinke (zvane i “crawlers”) izlegu se krajem travnja i svibnja u proljeće kada je biljka domaćin u fazi bubrenja pupova. Ličinke su sićušne (veličine glave igle), vrlo pokretne i raspršene po domaćinu i traže odgovarajuće zaštićeno mjesto na granama ili šibama (rijetko prelaze na lišće i plodove) s tankom korom, gdje se onda trajno smjeste nakon što ubodu rilo u provodno tkivo biljke domaćina.

Ličinka se presvlači dva puta prije nego što postane odrasla ženka i formira zaštitnu ljusku. Odrasle ženke legu jaja bez da se prije pare s mužjakom. Ta pojava se naziva partenogeneza. Neke ličinke se mogu razviti i u mužjaka prolazeći kroz 4 presvlačenja.

Svaka kolonija ne proizvodi mužjake, a poznate su i biseksualne populacije.

Ova vrsta ima samo jednu generaciju godišnje. 

 

Šteta koju izaziva štetnik

Ličinke se javljaju u velikom broju na biljci domaćinu. Tako pričvršćene za tanku koru grana i šiba  uzrokuju pucanje kore i ozljede sišući biljni sok. To metaboličko isisavanje može uzrokovati slabljenje i odumiranje grana, listovi ostaju mali, a ponekad i cijelo stablo odumre.

 

Zaštita od jabučne koma uši

Ličinke su osjetljive na mnoge pesticide, dok odrasli oblici su zaštićeni voštanom ljuskom koja odbija vodu. Upotreba hortikulturnih ulja može prevladati taj problem, dok je kontrola još uvijek teška.  Debla i grane mogu biti uklonjeni iz voćnjaka, dok jače inficirana stable podrežemo. 

Prirodni predatori mogu osigurati određenu kontrolu ako je populacija jabučne koma uši manja. Predatori se hrane jabučnom koma uši kad je ona još u fazi ličinke. U nekim dijelovima svijeta, populacije su kontrolirane parazitoidom Amphytis mytilaspidis i božjim ovčicama.

Izdvojeni sadržaj