Bolesti jabuke

Jabuku napada određeni broj bolesti od kojih se određene pojavljuju svake godine, a neke samo kad se zadovolje određeni klimatski uvjeti. Više o bolestima jabuke i njihovim simptomima, biologiji razvoja, potrebnim klimatskim uvjetima i prevenciji pročitajte u člancima ispod.

Bakterijska palež jabuke

Erwinia amylovora   Bakterijska palež jabuke opasna je bakterijska bolest  ne samo jabuka i krušaka već i mnogih drugih vrsta obzirom da napada oko 160 biljnih vrsta iz 30 rodova. Osim jabuka i krušaka bolest napada dunju, glog, oskorušu, mušmulu te još neke koštičave i ukrasne vrste. Zbog zastupljenosti u našoj proizvodnji, bakterijska palež može nanijeti velike gospodarske štete. Raširena je u gotovo svim europskim zemljama.

Krastavost lista i ploda jabuke

Venturia inaequalis   Krastavost ili fuzikladij jabuke (Venturia inaequalis) kako u svijetu tako i kod nas je najvažnija i najštetnija bolest jabuke. Pojava ove bolesti smanjuje količinu i kvalitetu uroda. Kako je u Hrvatskoj jabuka najvažnija voćna vrsta po intenzivnosti uzgoja, zaštita od bolesti i štetnika godišnje stoji od 8 do 10 tisuća kuna, što čini četvrtinu ukupnih troškova. Polovica iznosa  troškova suzbijanja otpada samo na fuzikladij. Zapravo, gotovo cijeli program zaštite jabuke prilagođen je suzbijanju fuzikladija. Prosječan broj tretiranja u nas je oko 15 do 20 puta.

Pepelnica jabuke

Podosphaera leucotricha   Nakon krastavosti, ovo je najčešća bolest jabuka. Osim jabuke, štete nanosi i kruški, dunji i mušmuli. Pojavu bolesti pospješuju blage zime, suho i toplo vrijeme u proljeće, jača gnojidba, osjetljive sorte, moderan način uzgoja. Teže ju je suzbiti od krastavosti od koje ju razlikuje što se više javlja za toplijih, manje kišnih godina, te na više sunčanim, manje vlažnim i toplijim položajima što je uvjetovano drugačijim zahtjevima gljive u pogledu vlage zraka i padalina.

Smeđa trulež plodova jabuke

Monilia fructigena   Smeđa trulež plodova najznačajniji je prouzročitelj truleži jezgričavog voća, najčešće jabuka i krušaka, a može napasti i koštičavo voće, šljive i trešnje. Ova bolest nanosi ogromne štete, pa može uništiti od 50% pa čak do 75% uroda.

Rak kore jabuke

Nectria galligena   Rak kore je vrlo važna bolest jabuke, a nastaje putem rana.

Rak korijenova vrata jabuke

Phytophthora cactorum   Ova bolest se najčešće javlja na jabuci, nešto rjeđe na kruškama i koštuničavim vrstama voćaka. U Hrvatskoj prvi puta je determinirana u dolini Neretve 1980. godine. Kasnije je ustanovljena i na drugim lokalitetima.

Najnovije objave