Nasad trešnje s mrežom protiv pucanja plodova

Nasad trešnje s mrežom protiv pucanja plodova

Zaštita od pucanja plodova trešnje

Trešnja za svoj razvoj treba dovoljne količine vode (slično kao jabuka), ali su oborine u razdoblju od početka promjene boje pa do berbe vrlo opasne.

Plodovi apsorbiraju vodu što uzrokuje pucanje plodova i gubitak prinosa. Oko 25% raspucanih plodova znači neekonomičnu proizvodnju trešanja. Pucanje plodova nastaje u najvećoj mjeri zbog apsorpcije vode kroz kožicu.

Pucanje je ovisno o količini vode od procesa koji pospješuju apsorpciju i od osjetljivosti pojedinih sorata (anatomija kožice: tvrdoća, elastičnost, …). Dokazano je da se pucanje plodova jako povećava kod viših temperatura. To znači da će plodovi trešnje više pucati poslije nevremena u vrućim danima nego li poslije nevremena u hladnijim danima.

Pucanje plodova možemo ublažiti tako da sadimo sorte koje su otpornije prema pucanju ili da zaštitimo nasad pokrivanjem s folijom.

Izdvojeni sadržaj