Rezidba trešnje

Voćarske škare male

Voćarske škare male

Taia

Trešnja se odlikuje izraženom dominacijom vrha tako da nakon skraćivanja sadnice razvije nekoliko jakih izboja na vrhu sadnice. U drugoj godini će iz njihovih vegetativnih pupova  izrasti jače mladice.

Stoga, treba izolirati vrh sadnice, a u kasnijim godinama i vrhova osnovnih grana da bi se voćke dobro razgranale. Trešnja, kao ni druge koštičave voćke, ne podnosi dobro rezidbu u mirovanju pa se ona odgađa do fenofaze bubrenja pupova ili do pred cvatnju. Tako da se rezidba većim dijelom obavlja u vegetaciji kada se početkom rasta nepoželjne mladice pinciraju ili potpuno uklanjaju. To se posebno odnosi na one koje rastu okomito duž osnovnih grana i one koje rastu prema unutrašnjosti krošnje jer je jako zasjenjuju.

Za oblikovanje vretenastog grma potrebno je pravovremeno mladice poviti koje će kasnije biti osnovne grane. Pinciranje je bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti prve plodove. To je posebno izraženo na nekim slabo bujnim podlogama kao što je Gisela 5.

Nakon što trešnja postigne svoju punu rodnost njezina će se vegetativna aktivnost smanjiti te je tada potrebna slabija rezidba. Svibanjske kitice traju i do dvanaest godina i same se obnavljaju. Zato je rezidba trešnje u punoj rodnosti vrlo jednostavna i obuhvaća izolaciju vrhova te odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju.


Profesionalne voćarske škare Castellari možete kupiti ovdje:

http://agrologistika.hr/hr_HR/alati

Izdvojeni sadržaj