P23-06-10_10.21

P23-06-10_10.21

Berba trešnje

Čak 25% težine plod trešnje dobiva u posljednjem tjednu prije berbe, stoga se berba pokušava produljiti čim više da bi se urod poboljšao i dobio čim veći plod.

Dozrijevanjem se povećava udio topivih tvari u plodu, ali se čvrstoća mesa smanjuje, stoga je dan početka berbe kompromis između ta dva čimbenika. Kako i tržište i potrošači zahtijevaju plodove najbolje kvalitete proizvođači trebaju brati u optimalnim uvjeti. Berba trešanja započinje kada plodovi dozru, što znači kad plod postigne boju tipičnu za sortu i kada pokazuje najbolje karakteristike, a to su boja i čvrstoća ploda. Za svježu potrošnju trešnja se bere ručno s peteljkom u hladnijem dijelu dana, a da se pritom napravi što manje mehaničkih oštećenja kako bi se zadržala estetska svojstva. Ručna berba mora biti učinkovita i brza, te da ne dolazi do oštećenja plodova prilikom ručnog branja.

Izdvojeni sadržaj