Sadnja šljive

Sadnja šljive

Vrijeme i tehnika sadnje šljive

Sadnja šljive, ako je tlo na vrijeme pripremljeno, može se obaviti u jesen ili rano proljeće. Preporučuje se jesenska sadnja kao i kod jabuke i kruške.

Slijedi priprema sadnica za sadnju koja se sastoji od prikraćivanja korijena. Uklanja se svo ozlijeđeno korijenje. Osim meliorativne gnojidbe, preporučuje se i gnojidba tijekom sadnje. U tom slučaju se koristi stajnjak ili kompost u kombinaciji s mineralnim gnojivima.

Najbolja izloženost šljiva suncu postiže se usmjeravanjem redova u pravcu sjever – jug. Razmak između redova i u redu ovisi o bujnosti sorata i podloga, odabranom uzgojnom obliku i sustavu uzgoja, no razmaci se kreću od 6 do 7 m × 5 do 6 m.

Tehnika sadnje je ista kao i za jabuku i krušku. Dva do tri tjedna prije sadnje parcelu je potrebno izravnati i potanjurati. Površinu zatim treba razmjeriti i iskolčiti. U iskopane jame ili brazde na određeni međuredni razmak i razmak u redu sade se zdrave i približno jednako razvijene sadnice. Sadnica se postavlja 5 cm od kolca. Na korijen se stavlja sloj rahle zemlje debljine 5 do 8 cm koji se dobro nagazi. Na to se stavlja 20 do 30 kg po sadnici zrelog stajskog gnoja. Sve se prekrije sa zemljom i na kraju obilno zalije vodom. Mjesto cijepljenja treba biti barem 10 cm iznad razine zemlje.

Izdvojeni sadržaj