Home » Hranjiva vrijednost šljive
Šljiva Voćarstvo

Hranjiva vrijednost šljive

Hranjiva vrijednost šljive zbog obilja vitamina, minerala, dijetetskih vlakana i prirodnih šećera, zauzima važno mjesto kao voće u prehrani. Ona pridonosi i poboljšanju pravilne prehrane, tim više što njezin sastav u biološki najprihvatljivijim omjerima ljudski organizam lako prihvaća i time je iskoristivost pojedinih sastojaka povećana.

Svježi plod šljive u 100 grama sadrži 87 g vode, 11 g ugljikohidrata, 1,4 g dijetetskih vlakana i 0,7 g bjelančevina.

U 100 g suhe šljive nalazi se:
NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal240,00
Ukupno mastig0,40
Zasićene mastig0,10
Proteinig2,20
Ugljikohidratig63,90
Dijetalna vlaknag7,10
Šećerig38,10
Vitamini i minerali
NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Vitamin AIU781,00
Vitamin Cmg0,60
Vitamin Emg0,40
Vitamin B1mg0,10
Vitamin B2mg0,20
Vitamin B3mg1,90
Vitamin B6mg0,24
Folatimcg4,00
Femg0,90
Cumg0,16
Namg2,00
Camg43,00
Kmg732,00
Mgmg41,00
Znmg0,40
Pmg69,00

Od vitamina ima najviše beta-karotena (provitamin A), vitamina C, vitamina E, folne kiseline, niacina i vitamina B6, te obilje minerala: prvenstveno kalija, zatim fosfora, kalcija, magnezija, natrija, željeza i bakra. Šljiva sadrži i topljiva dijetetska vlakna (pektin) koja djeluju blagotvorno kod sniženja kolesterola u krvi i zatvora.

Hranjiva vrijednost šljive, što se tiče energetske vrijednosti, je niska, samo 46 kcal na 100 g, oko četiri puta manju od kruha, za razliku od suhih šljiva. Ugodan okus šljive potječe od dobroga omjera šećera (5 različitih vrsta) i voćnih kiselina.

Šljive uz još neke vrste voća (jabuke, višnje, kruške, marelice) prirodno sadrže sorbitol – šećerni alkohol koji se koristi kao zamjena za šećer u proizvodnji slatkih dijetetskih proizvoda namijenjenih dijabetičarima i ostalim osobama koje smiju konzumirati ograničene količine šećera.

Sorbitol ima 60 % slatkoće šećera, sadrži manje kalorija od šećera, dobro zadržava vlagu, ima prikladnu kristalnu strukturu i ne izaziva karijes. U obliku koncentriranoga soka, suhe šljive koriste se kao prirodni zaslađivač, boja, pojačivač okusa i konzervans.

Šljive se svrstavaju u lužnato voće bogato kalijem koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže. Intenzivna tjelesna aktivnost kod povišene temperature, rad noću te stres, izazivaju pad razine kalija, što uzrokuje umor organizma.

Usporedba sadržaja nutrijenata u svježim i suhim šljivama (računato na 100 g namirnice) pokazuje određene razlike. Suhe šljive sadrže veće količine minerala, vitamina (osim vitamina C) i fitokemikalija.

Šljiva je zbog sadržaja vitamina B-kompleksa izuzetan stimulator izmjene ugljikohidrata u organizmu. Pomaže kod psihičkih nemira i poteškoća s koncentracijom, jača srce i imunitet, regulira probavu, čisti organizam i odstranjuje iz njega štetne tvari te potiče rad jetre i popravlja apetit.

Laksativno djelovanje šljive ima naročitu prednost jer je, zbog nedovoljne fizičke aktivnosti i načina prehrane suvremenog čovjeka, smanjena aktivnost crijeva, naročito kod starijih osoba.

Ali oprez! Koštica šljive sadrži tvari koje mogu osloboditi otrovnu cijanovodičnu kiselinu uslijed djelovanja enzima u organizmu.