Orah

Plodovi oraha

Plodovi oraha

Orah pripada porodici juglandaceae i vrsti Juglans regia. Orah raste na područjima s umjerenom i suptropskom klimom. 

Područje današnjeg Irana (Perzije) se smatra kao njegovo porijeklo.

Među jezgričavim voćem orah se smatra jednim od najznačajnijih voćnih vrsti. Plodovi oraha bogati su vitaminima, mineralnim tvarima, proteinima, uljima i dr.

Kina je vodeći proizvođač, a slijede ju SAD, Iran, Turska, Ukrajina, Rumunjska, Francuska i Indija.

Ekološki uvjeti za uzgoj oraha

Za orah se pokazuju najbolje područja s umjereno toplom klimom, humidna područja i područja s ne prevelikim rasponima temperature.

Izbor podloga za orah

Orah se razmnožava vegetativno, cijepljenjem sorti na podloge i generativno, sjetvom sjemena. Pouzdaniji način razmnožavanja se smatra cijepljenje kulturnih sorti na podloge.

Uzgojni oblik i tehnika sadnje oraha

​Povećanjem intenziteta uzgoja i primijenjene agrotehnike, postiže se osuvremenjivanje proizvodnje oraha.

Rezidba oraha

Kod spontanih uzgojnih oblika, rezidba se provodi kad je krošnja pregusta, a kod intenzivnijih uzgojnih oblika kad se voćke iscrpljuju prevelikim rodom.

Položaj, priprema tla i podizanje nasada oraha

Povećanjem nadmorske visine smanjuje se temperatura zraka. Zbog toga je na većim visinama cvjetanje i sazrijevanje plodova kasnije.

Izbor sadnog materijala oraha

Kvaliteta sadnica ima izniman značaj za primanje nakon sadnje, za rast i razvoj, odnosno za pun uspjeh proizvodnje oraha.

Izbor sorata oraha

Danas se za uzgoj predlažu sorte s velikim potencijalom rodnosti, a to su sorte koje se dobro razgranavaju i donose plod ne samo na vrhu, već i iz lateralnih pupova.

Održavanje nasada oraha

Održavanje tla u nasadima oraha predstavlja sistem agrotehničkih mjera koje se izvode radi povećanja prinosa i poboljšanja kvalitete plodova.

Gnojidba oraha

Orahu u razvoju je potrebno osigurati mnogo dušika. Također mu je potrebno osigurati fosfor te kalij, kako ne bi došlo do oštećenja ljetorasta od mraza od jednostranosti dušika.

Berba oraha

Kada zeleni omotač (opna) kod većine plodova se omekša i rasprsne, plodovi počnu sami otpadaju te počinje berba.

Najnovije objave