Malina

Malina

Berba maline

Malina je vrlo osjetljivo voće, te je zato berbu maline potrebno dobro organizirati da bi se odradila na vrijeme i prodala na tržištu u najboljem stanju.

Berba počinje u trenu kad se plod počne odvajati od peteljke, odnosno kad plod dobije karakterističnu boju za svoju sortu. S obzirom na to da svi plodovi ne sazrijevaju istodobno, berba se obavlja u više navrata. Period berbe jednorodnih sorti je 15-20 dana, a kod jednorodnih sorti uglavnom mjesec dana. Berba se odvija najčešće sredinom lipnja, dok završava sredinom srpnja. Krajem lipnja se ubere najveća količina, ali to je podložno specifičnosti sorte.

Malinu je najbolje brati ujutro, u relativnom hladu, a ponekad se bere i predvečer, ako se plodovi prodaju sljedeći dan kao stolno voće. Ubrane plodove je potrebno otpremiti u hladne prostorije. Ako će se plodovi jesti svježi ili zamrznuti, mogu se pobrati i dan ili dva ranije. Plodovi se beru direktno u ambalažu u kojoj se prenose do tržišta. Kad se bere s namjerom prerade, koristi se najčešće emajlirano posuđe te se nakon toga stavljaju u posebne transportne bačve.

Izdvojeni sadržaj