Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka.
Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, čime se na primjer jača imunološki sustav.
Kruške su pokazale i učinkovito djelovanje kod snižavanja tlaka zbog ljekovitog djelovanja antioksidansa glutationa koji smanjuje i rizik od pojave moždanog udara.Sok od kruške je odličan izvor energije zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, pa je prikladan i za dijabetičare. Zahvaljujući svom osvježavajućem djelovanju, sok od kruške može olakšati groznicu. Osim toga kruške sadrže i neke sastojke koji ublažavaju razna upalna stanja.
Energetska vrijednost 100 g svježe kruške:
Nutrijent | Mjerna jedinica | Kolčina |
Energetska vrijednost | kcal | 58 |
Ugljikohidrata | % | 15,50 |
Bjelančevina | % | 0.40 |
Masti | % | 0.10 |
Ca | mg | 9 |
Fe | mg | 0.17 |
Mg | mg | 7 |
P | mg | 11 |
Zn | mg | 0.10 |
Cu | mg | 0.08 |
Mn | mg | 0.05 |
F | mcg | 2.20 |
Vitamin C | mg | 4.20 |
Tiamin | mg | 0.01 |
Riboflavin | mg | 0.02 |
Niacin | mg | 0.2 |
Pantotenska kiselina | mg | 0.05 |
Vitamin B6 | mg | 0.03 |