Hranjiva vrijednost kruške

Plodovi kruške

Plodovi kruške

Kruške su dobar izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog, a zatim i kardiovaskularnog sistema. Zanimljiv je podatak da kruške sadrže više pektina od jabuka.

Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, čime se na primjer jača imunološki sustav.

Kruške su pokazale i učinkovito djelovanje kod snižavanja tlaka zbog ljekovitog djelovanja antioksidansa glutationa koji smanjuje i rizik od pojave moždanog udara.Sok od kruške je odličan izvor energije zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, pa je prikladan i za dijabetičare. Zahvaljujući svom osvježavajućem djelovanju, sok od kruške može olakšati groznicu. Osim toga kruške sadrže i neke sastojke koji ublažavaju razna upalna stanja.


Energetska vrijednost 100 g svježe kruške:

NutrijentMjerna jedinicaKolčina
Energetska vrijednostkcal58
Ugljikohidrata%15,50
Bjelančevina%0.40
Masti%0.10
Camg9
Femg0.17
Mgmg7
Pmg11
Znmg0.10
Cumg0.08
Mnmg0.05
Fmcg2.20
Vitamin Cmg4.20
Tiaminmg0.01
Riboflavinmg0.02
Niacinmg0.2
Pantotenska kiselinamg0.05
Vitamin B6mg0.03

Izdvojeni sadržaj