Kultiviranjem su uzgojene vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su ananas jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa.
Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako može ući u program svake dijete za mršavljenje.
Nutrijent | Mjerna jedinica | Količina |
Energetska vrijednost | kcal | 32,00 |
Ukupno bjelančevina | g | 0,67 |
Ukupno ugljikohidrata | g | 7,68 |
Ukupno masti | g | 0,30 |
Dijetalna vlakna | g | 2,00 |
Voda | g | 90,95 |
Monosaharidi | g | 4,54 |
Vitamin A | IU | 12,00 |
Filati | mcg | 24,00 |
Vitamin K | mcg | 2,20 |
Ca | mg | 16,00 |
Mg | mg | 13,00 |
P | mg | 24,00 |
K | mg | 153,00 |
Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav. Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči).
Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira na to što jagode sadrže skoro 90% vode), a pomažu odstranjivanje otrova iz tijela. U razdoblju zrenja jagode u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice. Prema nekim istraživanjima jagode vode po svojim antioksidantnim svojstvima na listi od 40 vrsta voća i povrća, u kojoj se nalaze špinat, kupine i borovnice.
Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti tako da priviknemo organizam da se jedu jagode (naravno postepeno...)! Zato bi bilo preporučljivo uzimati jagode iz bio uzgoja, te svakako prije konzumiranja dobro oprati u hladnoj vodi i pod laganim mlazom. Također osobitu pozornost treba obratiti pri kupnji uvoznih jagoda, koje svojim "ogromnim plodovima", intenzivno crvenom bojom govore o tome da su tretirane i obrađivane.