Hranjiva vrijednost jagode

Kultiviranjem su uzgojene vrlo krupne i crvene jagode. Od vrtnih jagoda poznate su ananas jagode krupnih plodova i slatkasto-kiselkastoga okusa.

Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama - to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100 g)! Pa tako može ući u program svake dijete za mršavljenje.


Energetska i nutritivna vrijednost u 100 g jagoda:
NutrijentMjerna jedinicaKoličina
Energetska vrijednostkcal32,00
Ukupno bjelančevinag0,67
Ukupno ugljikohidratag7,68
Ukupno mastig0,30
Dijetalna vlaknag2,00
Vodag90,95
Monosaharidig4,54
Vitamin AIU12,00
Filatimcg24,00
Vitamin Kmcg2,20
Camg16,00
Mgmg13,00
Pmg24,00
Kmg153,00


Jagoda je posebno važna jer obiluje vitaminima koji stimuliraju naš imuno-sustav.  Posebno je bogata vitaminom C (količina odgovara jednoj naranči). 

Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira na to što jagode sadrže skoro 90% vode), a pomažu odstranjivanje otrova iz tijela. U razdoblju zrenja jagode u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice. Prema nekim istraživanjima jagode vode po svojim antioksidantnim svojstvima na listi od 40 vrsta voća i povrća, u kojoj se nalaze špinat, kupine i borovnice. 

  • sadrže i katehine (tanin) koji djeluje antibakterijski;
  • bogate su folnom kiselinom (važnom za stvaranje krvi i rast stanica);
  • bogate su kalijem;
  • izuzetno su bogate manganom, supermineralom koji je potreban čitavom metabolizmu, a osobito za kosti i krvi, hrani živce i mozak, opskrbljuje kožu pigmentima, a najvažnije je što potiče proizvodnju hormona u štitnjači, 
  • lišće i korijenje jagode sadrži djelotvorne tvari koje se koriste u farmakologiji;
  • ne sadrže natrij (sol);-  potpuno su bez masti;
  • sadrži mnogo dijetalnih vlakana;

Ali, oprez, jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine: otpuštajući histamin u organizam, izaziva, kod osoba s predispozicijom, pojavu alergija, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti tako da priviknemo organizam da se jedu jagode (naravno postepeno...)! Zato bi bilo preporučljivo uzimati jagode iz bio uzgoja, te svakako prije konzumiranja dobro oprati u hladnoj vodi i pod laganim mlazom. Također osobitu pozornost treba obratiti pri kupnji uvoznih jagoda, koje svojim "ogromnim plodovima", intenzivno crvenom bojom govore o tome da su tretirane i obrađivane.

Izdvojeni sadržaj