Voćnjak jabuka

Voćnjak jabuka

Tehnika sadnje, izbor sadnog materijala i vrijeme sadnje jabuke

Najprofinjeniji i najodgovorniji stručni dio posla kod podizanja nasada jabuka jest izbor i osiguranje sadnog materijala određenih sorata na odgovarajućoj podlozi. Sve što se planira i želi imati u nasadu osigurava se voćnim sadnicama.

Preporučuju se jednogodišnje ili dvogodišnje Knipp sadnice, s dobro razvijenim korijenovim sustavom i nadzemnim dijelom koje su postale standard za jabuku. Sadni materijal se preporučuje kupovati od provjerenih rasadnika koji imaju kvalitetnu i etiketiranu robu.

Za početak vrlo je bitno izabrati dobar i kvalitetan sadni materijal. Osim što je važno znati od koga se kupuju sadnice, vrlo je bitno odabrati i pravu sortu jer 50% uspjeha u proizvodnji čini dobro odabrana sorta.

Sljedeće je odabrati dobru podlogu i odlučiti se za najbolji uzgojni oblik. Slijedi odabir optimalnog vremena te izrada plana sadnje koji podrazumijeva određivanje i mjerenje međurednog razmaka i razmaka među stablima unutar redova, kopanje jama, odabir sustava uzgoja, pripremu sadnica te na kraju samu tehniku sadnje.

Vrijeme sadnje

Nakon izabranog i pripremljenog zemljišta slijedi još jedan vrlo važan dio agrotehnike, a to je sadnja. Jabuku je najbolje posaditi u periodu mirovanja vegetacije, tj. u jesen, zimi ili u proljeće. 

Prednost se daje jesenskoj sadnji prvenstveno zato što je u tom periodu puno lakše doći do kvalitetnog sadnog materijala i odgovarajućeg sortimenta nego u proljeće. Jabuka posađena u jesen će imati veći porast što će biti odlučujuće i pozitivno će se odraziti na brže dolaženje stabla u rodnost.

Tehnika sadnje

Prije sadnje potrebno je pripremiti sadnice što znači da ih sve treba još jednom pregledati. Sve oštećene, nekvalitetne i zdravstveno neispravne se odstranjuju. Na zdravim sadnicama se odstrane svi oštećeni dijelovi korijena, a ako je korijenov sustav izrazito razvijen kao u bujnih sorata, treba ga skratiti na dužinu 15 do 20 cm. 

Sitno korijenje se ne prikraćuje. Korijen se zatim namoči u smjesu napravljenu od zemlje, svježe kravlje balege i 1%-tne otopine Cuprablau-a u omjeru 1:1:1. Ovom smjesom sadnice se malo osvježe, a omogućeno je i bolje prianjanje korijena sa zemljom. Slijedi način sadnje.

Pripremljene sadnice jabuke sade se u brazdu ili manje prikladno u prethodno označene i iskopane jame. Dimenzije jame u pravilu iznose 60 × 60 cm i 60 cm dubine. Na težim tlima dimenzije jame trebaju biti 1,0 × 1,0 m i 1 m dubine. Ako je tlo dobro pripremljeno, jame mogu biti i manjih dimenzija. Bitno je samo da je promjer jame veći od promjera korijenovog sustava kako bi se žile nesmetano smjestile i zauzele što prirodniji položaj u jami.

Više o ljetnim, jesenskim i zimskim sortama jabuka

Izdvojeni sadržaj