Ručna i strojna berba jabuke

Torbe za ručnu berbu različite zapremnine

Torbe za ručnu berbu različite zapremnine

Berba jabuka je važna agrotehnička operacija kojom u jesen ubiremo plodove cjelogodišnjeg truda i rada. No postoji jedan veliki problem u berbi, a taj je što se u hrvatskim voćnjacima u prosjeku 10 do 25% plodova deklasira ili uništi tj. prijeđe iz više u nižu klasu zbog nepravilne i nekvalitetne berbe. 

Ručna berba

Plod jabuke se bere na način da se obuhvati cijelom šakom, a kažiprst se podmetne ispod spojnog mjesta peteljke ploda s granom. Plod se zatim blago uvrne i odvoji. Plod se obavezno bere s peteljkom!

Nekoliko je načina na koje možemo kvalitetno brati jabuku, a pritom se moramo služiti određenim pomagalima. Jedno od pomagala je torba za branje koju nazivamo kengur torba u koju stane oko 8 kg jabuka, postavlja se na oba ramena berača kako bi beraču obje ruke bile slobodne za berbu. Osim torbe, moguće je koristiti i sanduk s pomičnim dnom koji stoji na boks paleti ili na postolju tj. kolicima za takav sanduk. Bitno je da nam ta pomagala omogućuju da je put od jabuke na stablu do jabuke u boks paleti  što kraći. U pravilno pripremljenom nasadu vrijeme berbe jednog ploda jabuke iznosi oko 3 sekunde. Osim ta dva pomagala mogu se koristiti kolica pomoću kojih berači mogu sami vuči boks palete kad su pune i teške 300 kg.

Strojna berba

Najučinkovitiji i najkvalitetniji način berbe je berba pomoću specijalnih strojeva za berbu jabuka tzv. samohodne platforme.

Takav polumehanizirani stroj ima trake koje omogućuju da 6 berača istovremeno bere na svim razinama od donjeg dijela krošnje pa do najvišeg dijela krošnje. Na taj način se omogućuje brzina berbe od 250 do 300 kg plodova jabuke na sat odn. takav jedan stroj može dnevno imati kapacitet berbe do 15 tona. Ovakav stroj je definitivno nužnost ukoliko se želi biti konkurentan s voćarima iz drugih naprednih europskih voćarskih zemalja.

Izdvojeni sadržaj