Ekološki uvjeti u nasadu breskve

Ekološki uvjeti u nasadu breskve

Ekološki uvjeti za uzgoj breskve

Breskva kao kultura zahtijeva dosta topline. Najprikladniji su vinogradarski položaji. Ako se godišnja temperatura kreće od 3.000 do 4.000 °C, breskva donosi visoke urode.

Glavni faktor širenja bresaka je zbroj inaktivnih zimskih temperatura i apsolutne niske temperature.

Svakoj sorti potrebne su različite zimske inaktivne temperature (to je zbroj sati srednjih dnevnih temperatura nižih od 7° C tijekom zime). Takve zahtjeve pojedinih sorata treba poznavati pa uzeti u obzir one kojima će odgovarati temperature na odabranoj lokaciji.

Za vrijeme mirovanja breskva podnosi do -20 °C.

Postoji opasnost od provocirajućih temperatura – može početi vegetacija i onda nastane zahlađenje. Tada mogu pozepsti na -15 °C.

Postoji opasnost i od ranih proljetnih mrazova – otvoreni cvjetovi pozebu na -2 °C.

U odnosu na sušu relativno je otporna, ali kvaliteta plodova je smanjena. Bolje prolaze sorte koje ranije dozrijevaju (iskorištavanje zimske vlage).

Potrebno je duboko prozračno, mrvičasto tlo s dosta humusa, ali se širi i na tla slabije kvalitete odabirom prikladne podloge.

Najpovoljniji pH je od 5 do 7,5. Podnosi do 4,5% aktivnog vapna. Ako ga ima više, breskvu je potrebno cijepiti na križance badema, a ne na sjemenjak vinogradarske breskve.

Izdvojeni sadržaj