Breskve

Breskve

Breskva

Breskva (lat. Prunus persica L.) potječe iz Kine gdje je udomaćena još prije 2.500 do 3.000 godina iako njeno znanstveno ime bi dalo navesti na zaključak da potječe iz Perzije.

Iz Kine se dalje proširila Putem svile, najprije u Perziju i Grčku pa dalje do Rima. U Novi svijet su ju proširili, smatra se, španjolski konkvistadori.

Spada u porodicu ružovki (Rosaceae). Zajedno s marelicom, šljivom, trešnjom, višnjom i bademom spada u koštičave voćne vrste.

Breskve su podijeljene na dvije vrste, kalanke i durancije.

Najveći proizvođač bresaka je Europa, a od država Italija, Grčka i Španjolska.

Ekološki uvjeti za uzgoj breskve

Breskva kao kultura zahtijeva dosta topline. Najprikladniji su vinogradarski položaji. Ako se godišnja temperatura kreće od 3.000 do 4.000 °C, breskva donosi visoke urode.

Izbor sorata breskve

Pri izboru sorata breskve i nektarine treba uzeti u obzir sljedeće karakteristike: urod, organoleptička svojstva, veličinu ploda, otpornost na udarce pri berbi i pakiranju, vrijeme cvatnje i dozrijevanja, osjetljivost na biljne bolesti i štetnike.

Izbor uzgojnog oblika za breskvu

Uzgojni oblici koji se najčešće koriste za breskvu jesu vaza i vretenaste forme.

Gnojidba breskve

Gnojidba breskve temelji se na rezultatima kemijske analize tla. Osim kemijske analize tla za gnojidbu svake voćne vrste pa tako i breskve važno je voditi evidenciju o količini gnojiva koja se unose u tlo, a to zahtjeva i zakonska regulativa.

Navodnjavanje breskve

Pri navodnjavanju nasada bresaka preporučuje se metoda navodnjavanja kapanjem.

Rezidba breskve

Pri rezidbi važno je izbjegavati zasjenjivanje rodnih grančica da se ne bi usporio rast mladica i zametanje cvjetnih pupova.

Berba breskve

Berba bresaka je jedan od najkritičnijih dijelova proizvodnog procesa. Berbom ne završava proizvodni proces breskve.

Hranjiva vrijednost breskve

Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 40-tak kcal na 100 g. Sadrži 87% vode, 11 % ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masti.

Položaj, priprema tla, sadnja, sadni materijal, podloga, uzgojni oblik i održavanje nasada breskve

Svako podizanje nasada iziskuje puno promišljanja, jer o tome će ovisiti i budućnost uzgoja. Prilagodba mehanizacije uzgojnom obliku ili obratno, izbor sorta, izbor podloga, vrijeme sadnje, tehnika sadnje i dr. su važne stavke o kojima treba dobro promisliti. 

Najnovije objave