Sjetvospremać

Sjetvospremać

Važnost strojeva u suvremenoj poljoprivredi

Poljoprivredna proizvodnja  bila bi nezamisliva bez korištenja moderne poljoprivredne mehanizacije, što je zapravo zajednički naziv za različite strojeve. Poljoprivredna mehanizacija nekad i danas u tehnologiji je neusporediva. Ono što nas očekuje u skoroj budućnosti  su autonomni strojevi i uređaji, koji će u većoj ili manjoj mjeri isključiti ljudski rad.  

Danas postoje različiti uređaji koji vozačima olakšavaju rad, a to su recimo laserom vođeni kombajni ili traktori koji koriste GPS-a (Global Positioning System-a) tehnologiju, kao i drugi primjeri.
Poljoprivredni strojevi mogu se podijeliti u više skupina:

  • Pogonski strojevi
  • Priključni 
  • Kombinirani strojevi
  • Posebni poljoprivredni strojevi.

Naime, u pogonsko-vučne strojeve spada traktor, a možda niste znali da mu naziv potječe od latinske riječi "trahere" što znači - vući. Traktori su podijeljeni na jednoosovinske i dvoosovinske (gusjeničari se drugačije kategoriziraju). Postoje četverotaktni ili dvotaktni benzinski i dizelski motor koji ima od jedan do četiri cilindra.


Kada je riječ o priključnim strojevima, najpoznatiji su plugovi, tanjurače, drljače ... Kod oranja zemljišta koristimo plugove, a razlikujemo plitko i duboko oranje. Prema broju plužnih tijela mogu biti višebrazdni i jednobrazdni.
Tanjurača će nam poslužiti kada želimo da usitnimo zemljište - ona će zemlju izmrviti, izdrobiti, pomiješati ... Ovaj  poljoprivredni priključak svoju primjenu nalazi kod zaoravanja, predsjetvenu pripremu tla, sitnjenje stabljika suncokreta i kukuruzovine, kao i međurednu obradu u voćnjacima i vinogradima. Za finu predsjetvenu pripremu tla koristi se drljača.


Kombajni su kombinirani strojevi i mogu biti namijenjeni za kukuruz, pšenicu, tikvu i dr. a spomenimo i specijalne poljoprivredne strojeve koji su, kao što im ime kaže, namijenjeni posebnim poslovima. Takvih poslova ima dosta, pa shodno tome i strojeva i to mogu biti: Pluk o trak (stroj za poluautomatiziranu berbu voća) , krunjač za kukuruz, prskalica za voće, elevator (transporter).


Budući da smo naveli traktore, kao osnovne poljoprivredne strojeve, potrebno je spomenuti freze. Rotacijska bočna freza koristi se za dopunsku obradu tla, i ovi strojevi su masivne i snažne konstrukcije, tako da je moguće koristiti ih na svim tipovima zemlje, i u najtežim uvjetima rada. Od ostalih poljoprivrednih strojeva, navedimo i rasipače, utovarivače gnojiva, sjetvospremače, omotače bala, sakupljače sijena a tu su i prskalice i atomizeri.

Slobodno možemo zaključiti, da broj ljudi koji trenutno živi na planeti ne bi bio mogući bez suvremenih strojeva. U prilog tome ide američko istraživanje koje navodi da 1930. godine jedan poljoprivrednik je mogao prehraniti 4 osobe dok je  u 2010. godini, jedan poljoprivrednik prehranio 155 osoba.


Strojevi se proizvode točno prema zahtjevima poljoprivrednika i samoj proizvodnji, uz pomoć najsuvremenijih tehnologija i vrhunskih stručnjaka. Moderni strojevi su dodatno opremljeni, da bi imali dug vijek trajanja i bili zaštićeni od korozije, na primjer, to se postiže, između ostalog, plastifikacijom, što znači da se nanosi praškasti premaz. Zahvaljujući svemu tome,  produžuje se vijek trajanja strojeva.


Poboljšanje poljoprivrednih strojeva kontinuirani je proces u kojem se neprestano proizvode novi proizvodi i razne inovacije, sve uz primjenu suvremenih tehnologija. Razvoj poljoprivrede se odvija vrlo brzim korakom, koji za glavni i osnovni cilj ima postizanje većeg radnog učinka, manju potrošnju energije i smanjeni negativan utjecaj na okoliš.

Izdvojeni sadržaj