Ploče protiv potonuća

Ploče protiv potonuća

Noviteti prilikom montaže mreža protiv tuče

Došlo  je do  bitnih promjena u plantažnim nasadima jabuke posljednjih nekoliko godina. Plantažni su nasadi sve viši, urodi su sve veći, statika sve zahtjevnija, a vremenske (ne)prilike sve ekstremnije. Nemalo se je nasada jabuke u Austriji i bližoj okolici jednostavno srušilo u vrijeme nekoliko tjedana prije berbe.

Ogromne količine oborina i snažni vjetrovi (vrlo rijetko s tučom) u kombinaciji s  težinom uroda izazvali su velike nevolje mnogim voćarima. Baš u tim ekstremnim uvjetima dolazi do izražaja pravilan odabir materijala i njihova montaža.

Što su zapravo uzroci tih havarija?

Pale su ogromne količine oborina. Mnogi su voćnjaci doslovno bili potopljeni vodom određeno vrijeme. Neke vrste tala jednostavno nisu mogla asimilirati tako velike količine oborina, a ponegdje su zatajili i drenažni sustavi.

Uglavnom smo detektirali 2 osnovna problema. Prvi od uzroka havarija je bilo potonuće vanjskih stupova 10, 20 ili više cm. Do potonuća stupa je došlo kod betonskih, ali na nekim terenima i kod drvenih stupova.

Potonuće betonskih stupova primijećeno je kod poljoprivrednika koji nisu montirali ploče protiv potonuća, ali i u voćnjacima s pločama. U voćnjacima s pločama protiv potonuća došlo je do havarije zbog  nepravilne montaže. Kako? Mi u našim uputama za montažu sistema, koje su dostupne na Agrinim web stranicama, uvijek naglašavamo da se prilikom montaže ploča protiv potonuća mora skinuti gornji sloj zemlje (obično je dovoljno oko 20 cm), nakon toga se ploče stave na mjesto i nabiju macolom pa tek onda učvrste vijcima oko stupa te zatrpaju zemljom. Naišli smo na neke terene gdje ni to nije bilo dovoljno, pa smo za takve situacije izradili ploče mnogo većih dimenzija kako bismo bili sigurni da nam stup neće tonuti.

Zašto je veliki problem kada potone stup?

Svi znamo da je stup čeličnom sajlom fiksiran na sidro pod određenim kutom. Prilikom potonuća stupa sajla se olabavi i tada dolazi do omicanja, vibriranja stupa koji se ubrzo i slomi (obično na visini 20 - 50 cm od površine tla). Nakon toga se kompletni sistem urušava.

Drugi problem je montaža sidara premalog promjera tanjura u kombinaciji s premalom udaljenošću sidra od dna stupa te lošom montažom.

Prema našim pokusima, pravilna montaža ploča protiv potonuća u kombinaciji s pravilnom montažom sidara i dovoljnim razmakom sidara od dna stupa je dobitna kombinacija za dobru statiku sistema.

Drugim riječima, ništa nismo napravili ako nepravilno montiramo sidro s tanjurom velikog promjera (400 ili više milimetara) za stup bez ploča protiv potonuća na nedovoljnoj udaljenosti od stupa.

Izdvojeni sadržaj