Wiesel sustav mreže

Wiesel sustav mreže

Mreže protiv tuče Wiesel sustav

Kada pričam s kolegama voćarima, vinogradarima, rasadničarima, mnogi me pitaju što zapravo znači pojam Wiesel sustav za zaštitu od tuče.

Wiesel sustav,  tvrtke Fruit security, je naziv brenda koji objedinjuje odabrane materijale koji se koriste u tom sistemu (mreža protiv tuče, stupovi na koje se montira mreža, kape na stupovima, žice, sajle, kopče, stezaljke, sidra, …) te način montaže tih materijala.

Odkad se bavim tim poslom (2002. g.) pa do danas, a biti će i nadalje, prvobitna funkcija sistema za zaštitu od tuče je ista, kao što i sam naziv govori. No osim toga mreže danas imaju višeznačnu funkciju.

Jedna od karakteristika mreža protiv tuče je da smanjuje osunčanost nasada koji je pod njom. Mreže koje mi upotrebljavamo u poljoprivredi zasjenjuju od 5 pa do 18%. Danas u masovnoj upotrebi imamo 3 tj. 4 tipa mreža prema boji, a to su crna, siva i bijela mreža. Osnovna razlika tih tipova mreža je količina zasjenjivanja. Crna mreža najviše zasjenjuje, od 15 do 18%, zatim je tu siva mreža koja zasjenjuje oko 10% te bijela koja zasjenjuje oko 5%. Prije nekoliko godina puštena je u prodaju i mreža tip zebra (bijela mreža s crnim prugama na mjestima najvećeg naprezanja). Odabirom boje mreže izravno se utječe na  insolaciju u nasadu pod mrežom.

Osim boje, mreže se razlikuju  i po dimenzijama „oka“. Mreža protiv tuče ne smije biti tkana pregusto, a opet ne smije propustiti zrnca tuče koje mogu napraviti komercijalnu štetu. Dimenzije oka u Wiesel sustavu su 2,9×8,9 mm.

Sljedeća bitna stvar kod mreže su ojačanja. Ojačanja su dijelovi mreže koji su gušće tkani. Ojačanja su na rubovima mreže i na sredini. Na rubovima mreže su ona potrebna radi montaže plaketa, a na sredini radi fiksacije na uzdužnu žicu. Širina ojačanja na rubovima mreže nam također daje mogućnost za različit položaj plaketa čime možemo odabrati željenu zategnutost mreža po širini reda.

Dakle, na primjeru mreže vidimo koliko tu može biti različitih opcija.

Bit WIESEL sustava je ta da Vam ponudi optimalne materijale za Vaše potrebe. Jedna od najbitnijih stvari kod tako velike investicije je ujednačena kvaliteta, funkcionalnost i trajnost svih materijala koji se ugrađuju. Često susrećem situacije gdje investitori u potrazi za najjeftinijim elementima sistema dolaze u situaciju da već nakon  3 ili 4 godine moraju promijeniti neku komponentu što obično izaziva ne samo dodatni trošak u nabavi materijala već i veliki trošak zamjene tih komponenti.

G. Rupert Matzer, čovjek koji je zadužen u Fruit Securityju za razvoj i kontrolu kvalitete svih komponenti sistema, svojim tridesetogodišnjim iskustvom je garancija da će za Vaše potrebe pronaći idealno rješenje.

Svatko tko je zainteresiran može dobiti kod nas u tvrtki Agra sve dodatne informacije. Također nas možete kontaktirati i putem maila agra@agra.hr ili zlatko@agra.hr ili na telefon +385 40 391 101.

-- Zlatko Haček, dipl.ing.agr.

Izdvojeni sadržaj