Raskoš voćnih vrsta

Raskoš voćnih vrsta

Voćarstvo

Voćarstvo je vrlo važna grana poljoprivredne proizvodnje. U zadnjih desetak godina posebno se naglašava važnost konzumacije svježeg voća i voćarskih proizvoda pa se i svijest ljudi o dobrobitnom utjecaju voća na zdravlje bitno počela mijenjati. Zbog svoje hranjive i terapeutske vrijednosti, voće bi moralo ulaziti u svakodnevni jelovnik pojedinca tijekom cijele godine.

Zahvaljujući usavršavanju tehnologije skladištenja i prerade voća, boljim prometnim vezama i organizaciji opskrbe tržišta na raspolaganju se ima uvijek svježe voće i dobre prerađevine tijekom cijele godine.

Osnovni cilj suvremene voćarske proizvodnje je da se uz najkraće moguće vrijeme i uz najmanje troškove proizvodnje ostvare najveći prirodi kvalitetnog voća. Kako bi postigao taj cilj, voćar mora dobro znati svoju struku. Mora dobro poznavati biološke osobine voćnih vrsta, sorata i podloga voćaka u odnosu na vanjske ili ekološke uvjete uzgojnog područja, kao i sve važnije tehničke i gospodarske probleme u uzgoju.

Svim proizvođačima voća ne može odgovarati ista razina stručnih informacija, stoga će opseg opisane stručne građe na ovoj web stranici biti ukratko iznesen i poslužiti će samo kao temelj za daljnje stručno usavršavanje.

Na vrijeme se pripremite za berbu

Mnogim voćarima uskoro počinje berba pa se treba adekvatno pripremiti za predstojeće radove u voćnjacima. Kako bi berba bila što kvalitetnija i brža potrebno je nabaviti odgovarajuću opremu.

Atomizeri

Atomizeri se koriste za zaštitu voćnjaka, vinograda i drugih poljoprivrednih površina od bolesti i štetnika što je vrlo važan aspekt za konačan uspjeh i urod.  Primarni cilj zaštite nasada je ravnomjerno rasporediti određenu količinu škropiva uz što manji DRIFT (škropivo koje završi u susjednom redu ili pak na tlu) čime se direktno utječe na kvalitetnu i efikasnu zaštitu uz uštede na potrošnji.

Mreže protiv tuče Wiesel sustav

Kada pričam s kolegama voćarima, vinogradarima, rasadničarima, mnogi me pitaju što zapravo znači pojam Wiesel sustav za zaštitu od tuče.

Noviteti prilikom montaže mreža protiv tuče

Došlo  je do  bitnih promjena u plantažnim nasadima jabuke posljednjih nekoliko godina. Plantažni su nasadi sve viši, urodi su sve veći, statika sve zahtjevnija, a vremenske (ne)prilike sve ekstremnije. Nemalo se je nasada jabuke u Austriji i bližoj okolici jednostavno srušilo u vrijeme nekoliko tjedana prije berbe.

Raspored voćaka u nasadu

  Raspored voćaka u nasadu može biti različit. Pravilan raspored mora osigurati voćkama dovoljno životnog prostora, sigurno oprašivanje i primjenu mehanizacije.

Važnost strojeva u suvremenoj poljoprivredi

Poljoprivredna proizvodnja  bila bi nezamisliva bez korištenja moderne poljoprivredne mehanizacije, što je zapravo zajednički naziv za različite strojeve. Poljoprivredna mehanizacija nekad i danas u tehnologiji je neusporediva. Ono što nas očekuje u skoroj budućnosti  su autonomni strojevi i uređaji, koji će u većoj ili manjoj mjeri isključiti ljudski rad.  

Zaštita voćaka od niskih temperatura

  Voćke su posebno izložene opasnosti od niskih temperatura u prijelaznim fenofazama tj. iz zimskog mirovanja u vegetaciju ili iz vegetacije u zimsko mirovanje.

Najnovije objave