Sjetva sirka

Gustoća sklopa sirka

Gustoća sklopa sirka

Sirak se može uzgajati kao: glavni usjev, naknadni i kao postrni usjev. Termin sjetve ovisi o namjeni sirka. U glavnoj sjetvi sirak treba sijati kada se tlo dovoljno ugrije, na oko 12 – 15 °C, a to je u prvoj polovici mjeseca svibnja. 

Sije se sijačicom u redove. Sirak metlaš i sirak za zrno siju se na razmak 50 – 60 cm između redova, 8 – 10 cm u redu, pa se gustoća sklopa kreće oko 200 000 – 260 000 biljaka/ha. Sirak za proizvodnju zelene mase sije se u sklopu 400 000 – 500 000 biljaka/ha, u užim redovima. Sirak za silažu i šećerni sirak siju se u sklopu oko 70 000 biljaka/ha. Sirak ima relativno sitno sjeme i sije se na dubinu 2 – 3 cm, što ovisi o tipu i vlažnosti tla. Norma sjetve iznosi 30 - 33 kg/ha ili 17 - 19 kg/k.j. Način sjetve žitnim, ali i ostalim sijačicama, kojima se može posijati predviđena količina sjemena i ostvariti predviđeni sklop te dubina sjetve.

Od novih hibrida u nas je najpoznatiji Sweet sioux. Ovaj hibrid raste vrlo brzo, kada je visok 60 i više cm, dnevni porast može biti u prosjeku 7 cm. Ima visoki potencijal rodnosti. Da bi se iskoristio tako visoki potencijal rodnosti treba osigurati odgovarajuće uvjete uzgajanja. Uzgoj krmnog sirka hibridne forme. Sweet sioux. tokom 2000. godine pokazao je svu njegovu prednost kao što je otpornost na sušu, visoka rodnost i dolazak u fazu korištenja u prvim danima srpnja, osiguravši tako dovoljne količine kvalitetne zelene krme za ishranu stoke u godini kada su livade osjetno podbacile upravo zbog suše!

Na tržištu u Republici Hrvatskoj poljoprivrednici mogu izabrati nekoliko hibrida sudanske trave: Susu, Zerberus, Inka te Grazern. 

Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj