Remena prskalica

Remena prskalica

Prskalice

Za aplikaciju pesticida u ratarstvu se najčešće koriste prskalice. U našoj regiji prskalice su najzastupljeniji priključak za aplikaciju pesticida. Slična situacija je i u ostalim Europskim zemljama, s izuzetkom Španjolske u kojoj je orošivač (atomizer) najzastupljeniji priključak za aplikaciju pesticida.

Radni djelovi prskalice

Tipična prskalica se sastoji od rezervoara, pumpe, sistema za miješanje, provodnih cijevi, regulatora pritiska, mjernih instrumenata, prskajućih krila i raspršivača. Bilo da imate voćnjak, vinograd ili oranicu, prskalice su neophodne kako biste na pravilan način uzgajali svoje biljke. Evo kako se djele  prskalice:

Male prskalice
Male prskalice su obično zapremine do jedne litre i ovakve prskalice se koriste za klasično prskanje  manjih biljaka. To mogu biti ručne prskalice za povrtlarstvo, cvijeće i slično. Njima se lako rukuje i veoma su pogodne, ali se ne mogu upotrebljavati za veću površinu.

Manje prskalice su praktične i lijepo raspršuju prostor, a mogu imati više namjena: tretiranje biljaka zaštitnim sredstvima, prihrana, orošavanje i osvježavanje cvijeća.

Prskalice prelaznog tipa

Ove prskalice mogu imati istu namjenu kao i male prskalice, ali se često koriste i za tretiranje većih biljaka i prskanje do visine koju čovjek može da dosegne rukom. To su uglavnom klipne prskalice i mogu imati zapreminu od dvije ili tri litre.

Prskalice prelaznog tipa mogu postići dobar pritisak, a posebno su pogodne za prskanje nižeg voća, vinove loze, povrtlarskih kultura i slično. Ako se odlučite za njih, trebali bi  znati da su one također lake za upotrebu, da formiraju kvalitetan mlaz i da mogu dobro da rasprše čestice, što je presudno za kvalitetno tretiranje.


Leđne i ramene prskalice
Ako se odlučite za tretiranje voćarskih kultura ili većih biljaka, preporuka je korištenje prskalica većih dimenzija, koje postižu kvalitetniji kapacitet prskanja.
Klasične ramene prskalice odlične su za zimsko prskanje voća, ali i za cjelogodišnje  tretiranje (za male voćnjake i okućnice). One mogu biti zapremine od 5, 8 ili 10 litara. Veće od njih su leđne prskalice, koje su naročito dobre jer je 20 litara praktičnije nositi na leđima, nego u rukama. Zbog velike zapremine takve prskalice nećete morati često da punite.

Prskalice za herbicide

Osim standardnih prskalica za herbicide postoje i prskalice s CDA tehnologijom (Controlled Droplet Application). Osnovni princip CDA tehnologije je formiranje  kemijskih otopina  u uniformnoj veličini kapljica koje možemo definirati kao optimalne za  aplikaciju. Princip rada je jednostavan, sredstvo gravitacijski dolazi do glave prskalice, gdje pada na pločicu koja se okreće te se sredstvo uniformno rasprskuje po površini. Elektro motor u glavi prskalica se pogoni baterijama. Odlika Takvih prskalica je smanjenje potrošnje vode i herbicida.  

Traktorske prskalice
Nošene traktorske prskalice su prvenstveno namìnjene zaštiti ratarskih i povrtlarskih kultura. Rad s njima je jednostavan i pouzdan. Od ostalih prskalica ovog i većeg kapaciteta prisutnih na tržištu izdvajaju se i vučene prskalice. Njihova namjena je zaštita ratarskih kultura na velikim površinama. Rezervoar omogućava dugu autonomiju prskanja. 

Posebnu pažnju treba obratiti na sigurnosno rukovanje sredstvima za zaštitu bilja. Obavezna oprema su rukavice, maske, kape, pa čak i odijela za prskanje ako je kabina traktora otvorena.
Jedino uz pomoć kvalitetne prskalice možete da izvršite dobru i pravilnu zaštitu cijele biljke i tako iskoristite puni potencijal sredstava kojeg koristite.