Postoji čak oko 5000 različitih vrsta krumpira. Iako je više od 150 sorti poznato i kod nas, u našem se podneblju uglavnom sadi dvadesetak najzastupljenijih sorti: Adora, Bintje, Cleopatra, Courage, Desiree, Jaerla, Liseta, Monalisa i Red Scarlet. Inače se brojne sorte krumpira dijele po različitim kriterijima. Prema vremenu sadnje postoje vrlo rane i rane sorte, srednje rane i srednje kasne sorte, te kasne sorte, a po boji pokožice crvene, bijele i smeđe.
Sortiment:
- vrlo rane i rane 60 - 80 dana
- srednje rane 80 - 100 dana
- srednje kasne 100 - 130 dana
- kasne 130 - 150 dana
Adora je vrlo rana sorta krumpira koja se dobro čuva, izrazito kratak period vegetacije (45 - 55 dana od nicanja do vađenja). Ima krupne, ovalne gomolje, bijelu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima vlažnu, voštanu teksturu, ne raskuhava se, tvrd je i lako se može rezati. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje, prženje i pirjanje, a posebno se preporučuje za krumpir - salate, za priloge na lešo i za različite složence.
Bintje je stara, vrlo popularna i kvalitetna sorta krumpira. Ima ovalno izdužene gomolje, svijetlu, blijedožutu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima voštanu, malo vlažnu strukturu te još uvijek čvrsto meso. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, za pire, pommes frites i čips.
Cleopatra je rana sorta krumpira koja se dobro čuva, a često se jede i kao mladi krumpir. Ima krupne, glatke, ovalne gomolje, crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima malo vlažnu, voštanu teksturu, ne raskuhava se i relativno je tvrd. Ova je sorta krumpira primjerena za kuhanje, pečenje i prženje, a posebno se preporučuje za pommes frites.
Courage je srednja rana sorta krumpira od koje se sprema industrijski čips. Ima okrugle gomolje, izrazito crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima suhu i pomalo brašnastu strukturu, mek je, raskuhava se i raspada na komade. Ova sorta krumpira idealna je za pire i pečenje u pećnici (cijeli ili prerezan na pola), a posebno se preporučuje za pire, krokete, njoke, popečke i tijesta.
Desiree je srednje kasna sorta idealna za zimnicu. Ima krupne, pomalo izdužene ovalne gomolje te crvenu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima voštanu te pomalo vlažnu i brašnastu strukturu, pomalo se raskuhava, ali još je uvijek čvrst. Slovi kao sinonim za crveni krumpir i primjerena je za kuhanje, pečenje i prženje.
Jaerla je vrlo rana sorta krumpira pa je često kupujemo i kao mladi krumpir. Ima krupne, više okrugle nego ovalne gomolje te žutu pokožicu i svijetložuto meso. Nakon kuhanja ima vlažnu, voštanu strukturu, tvrd je, ne raskuhava se i može se rezati.
Liseta je rana sorta krumpira. Ima srednje krupne gomolje, glatku bijelu pokožicu svijetložuto meso. Nakon kuhanja ovaj krumpir ima voštanu te malo vlažnu, slabo brašnastu strukturu i relativno tvrdo meso.
Monalisa je srednje rana sorta krumpira idealna za zimnice. Ima gomolje eliptičnog oblika, bijelu glatku pokožicu i svijetložuto meso.
Red Scarlet rana je sorta krumpira koju uglavnom jedemo kao mladi krumpir. Ima dugoljaste, ovalne gomolje, crvenu pokožicu i žuto meso.
Sortiment krumpira
Sorta | Duljina vegetacije | Vegetacijska grupa |
Jerla | 60 - 80 dana | Vrlo rane i rane |
Adora | 60 - 80 dana | Vrlo rane i rane |
Kleopatra | 60 - 80 dana | Vrlo rane i rane |
Impala | 60 - 80 dana | Vrlo rane i rane |
Concurent | 60 - 80 dana | Vrlo rane i rane |
Monalisa | 80 - 100 dana | Srednje rane |
Agata | 80 - 100 dana | Srednje rane |
Fresia | 80 - 100 dana | Srednje rane |
Desiree | 100 - 130 dana | Srednje i kasne |
Kondor | 100 - 130 dana | Srednje i kasne |
Romano | 100 - 130 dana | Srednje i kasne |
Agria | 130 - 150 dana | Kasne |
Asterix | 130 - 150 dana | Kasne |
Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.
Pratite nas također i na Facebook-u.