Erysiphae graminis - ječam

Erysiphae graminis - ječam

Zaštita ječma od bolesti

Usjevi ozimog ječma mogu vrlo rano u proljeće pa čak i u jesen biti zaraženi nekim bolestima ječma. Prilikom pojave bolesti u ječmu potrebno primjenjivati sredstva za zaštitu bilja namijenjenih za suzbijanje bolesti na ječmu.

Tu se najčešćeradi o sivoj pjegavosti (lat. Rhynchosporium secalis) i mrežastoj pjegavosti (lat. Pyrenophora Helminthosporium teres) ječma. Prve simptome ovih bolesti obično primjećujemo po završetku busanja.
Obilaskom terena na nekim ječmovima osim žućenja koje je najčešće posljedica abiotskih faktora (suvišak vlage, manjak hranjiva, neadekvatan pH, ostaci herbicida izmrzavanja), primijećeni su i simptomi sive i mrežaste pjegavosti ječma.
Na terenu u značajnijoj mjeri nalazimo svake godine simptome sive pjegavosti ječma. Upravo zbog toga upozoravamo proizvođače ječma da obilaze svoje usjeve i prate zdravstveno stanje. Kod onih ječmova gdje već sada imamo zarazu nekom od ovih gljivičnih bolesti, ukoliko se želi postići dobar urod, potrebno je obaviti zaštitu odgovarajućim fungicidom.

Sivu pjegavost (lat. Rhynchosporium secalis) vrlolako možete uočiti po sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim rubom na listu. Pjege se obično javljaju na vrhovima plojke i to na donjim listovima. Kasnije bolest prelazi i na gornje listove, a pjege se spajaju  i dolazi do sušenja listova. Bolest može prijeći i na pljevice, a gubitak prinosa može biti 3  - 50 %. Za razvoj ove bolesti optimalni uvjeti su temperature između 12 ºC i 24 ºC te više kiše i rose kao i visoka relativna vlažnost zraka viša od 90 %.
 
Mrežasta pjegavost ječma (lat. Pyrenophora/Helminthosporium teres) može se uočiti po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koju uzrokuje forma teres no moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege bez mrežaste strukture.
Ovoj bolesti pogoduju hladnije temperature (već od 8 ºC ) i vlažnije vrijeme, smatra se da su na ovu bolest osjetljivije intoducirane sorte kao i sorte pivarskog ječma.
Izvori zaraze kod obje bolesti mogu biti: zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme kao i zaraženi travni korovi.

lat. Ramularia collo cygni

Patogen je rasprostranjen u Europi i svijetu gdje često uzrokuje brzo sušenje lista, stabljike i osja ozimog i jarog ječma. Prvi puta je nađen na ozimom ječmu u Hrvatskoj, na području Nove Gradiške 2005. godine. Bolest još nije dobila hrvatski naziv. Gljivica je prvi puta zabilježena 1898. u Italiji, a od kraja osamdesetih prošlog stoljeća s njom imaju sve više problema proizvođači ječma u Europi i svijetu. Posljednjih godina važnost te bolesti (štete do 25 %) je bitno porasla. Na listovima, posebno zastavici i listu ispod nje, mogu se uočiti sitne smeđe do gotovo crne pjege veličine 0,5 - 2 (3) milimetra. Pjege su u sredini tamnije i okružene su žutim područjem na zelenoj plojki lista. Gustoća i broj pjega ovisi o jačini napada, sorti i uvjetima. Gljivica stvara toksin i zaraženi list se vrlo brzo osuši. Izravne mjere suzbijanja su: tretiranje sjemena fungicidima i usjeva od faze klasanja do početka cvatnje. U praksi je dokazana izvrsna učinkovitost fungicida na bazi aktivne tvari tebukonazola.

Program zaštite od bolesti

PREPARAT

NAMJENA

FAZA RAZVOJA

DOZA

Triadimefon

rani napad pepelnice i rđe

od busanja-u početku napada pepelnice u proljeće

1 kg/ha

Propikonazol

bolesti lista i stabljike

u vrijeme pojave bolesti (vlatanje) do cvatnje

0,5 l/ha

Flutriafol

bolesti lista i stabljike

od busanja do početka klasanja

1,2 l/ha

Karbendazin

bolesti lista i stabljike

u vrijeme busanja

0,25 - 0,35 l/ha

Karbendazin + Propikonazol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

2 l/ha

Karbendazin + flutriaol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

1,2 l/ha

Epoksikonazol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

1 l/ha

Ciprokonazol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

0,5 l/ha

Tebukonazol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

1 l/ha

Flukinkonazol

bolesti lista i stabljike i klasa

od početka klasanja do početka cvatnje

1,25 - 1,5 l/ha


Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj