Zaštita duhana od korova

Uzgoj duhana

Uzgoj duhana

Suz bijaju se korovi kemijskim ili mehaničkim (okopavanje, kultiviranje, plijevljenje) načinom.Kultiviranje se izvodi poslije kiše, kada se tlo dovoljno prosuši. Prvo kultiviranje izvodi se tjedan-dva nakon sadnje, a iduća kultivacija kada biljke porastu na oko 30 cm visine. Obavlja se i otkidanje cvata i zaperaka jer troše hranjive tvari, koje treba usmjeriti u listove.

Od ostalih mjera njege provodi se međuredna kultivacija sa specijalnim rotokultivatorima 5-6 puta u vegetaciji odnosno prema potrebi, ali obvezatno nakon svake kiše dok razvoj usjeva to dopušta. Obvezatno se provode 1-2 okopavanja.

Program zaštite od korova:

Aktivna tvar

Namjena

Faza razvoja

Doza

Napropamid

jednogodišnji uskolisni i širokolisni korovi

prije sadnje uz inkorporaciju

1,5 - 2,5 l/ha

Klomazon

uskolisni korovi

prije sadnje uz inkorporaciju

0,7 - 1 l/ha

Pendimetalin

uskolisni i neki širokolisni korovi

prije sadnje uz inkorporaciju

ovisno o tipu tla 3 - 6 l/ha

Klomazon+ Pendimetalin

uskolisni i širokolisni korovi

prije sadnje uz inkorporaciju

0,6 l/ha + 4 l/ha

Cikloksidim

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3 - 5 listova korova

1 - 3 l /ha

Propakizafop

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3-5 listova korova

0,8 - 1,5 l/ha

Haloksifop-R

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3 - 5 listova korova

0,5 - 1,5 l/ha

Kizalofop-tefuril

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3 - 5 listova korova

1,5-1,7 l/ha

Fenoksaprop-P-etil

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3 - 5 listova korova

1,5-2,5 l/ha

Fluazifop-p-butil

jednogodišnji i višegodišnji uskolisni korovi

nakon razvijenih prvih 3 - 5 listova korova

1,5 l/ha


Ukoliko želite pristupiti informacijama o najnovijim tehnologijama u poljoprivredi te modernom pristupu u poljoprivrednoj proizvodnji, kliknite ovdje.

Pratite nas također i na Facebook-u.

Izdvojeni sadržaj